Μια από τις πιο συχνές παρενέργειες του εμβολιασμού κατά της Covid-19 είναι ο πόνος στο χέρι, στο σημείο που γίνεται το εμβόλιο. Ο μαγικός κόσμος των social media όμως ανακάλυψε έναν τρόπο για να γλιτώσετε την μυαλγία και φυσικά τα σχετικά video έγιναν viral – ασχέτως αν δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι λειτουργεί.

Το κόλπο, σύμφωνα με τα viral βιντεάκια του TikTok, είναι να κινήσουμε κυκλικά το χέρι στο οποίο κάναμε το εμβόλιο, σαν ανεμόμυλο, ώστε να μην πονάει μετά το χέρι μας. Πολλοί χρήστες έχουν δημοσιεύσει βίντεο του εαυτού τους να ακολουθούν το trend σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον πόνο στο χέρι.

Ωστόσο, ό,τι εμφανίζεται στα social media δεν είναι αληθινό και το συγκεκριμένο κόλπο δεν βασίζεται σε κάποιο επιστημονικό δεδομένο, σύμφωνα με ειδικούς.

Η Δρ Jenna Macciochi, Λέκτορας Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ δήλωσε: «Δεν μπορώ να πω αν θα αποτρέψει μια πιθανή μυαλγία στο χέρι, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες που να γνωρίζω σχετικά με αυτό, οπότε δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του κόλπου ή για πόση ώραό πρέπει να κινήσουμε το χέρι μας».

«Με βάση τις γνώσεις μου δεν θα έλεγα ότι λειτουργεί. Όμως, όπως και σε κάθε φλεγμονώδης ιστός, η κίνηση μπορεί να βοηθήσει τη ροή του αίματος και της λέμφου που βοηθά στην απομάκρυνση της φλεγμονής», εξήγησε.

Εκπρόσωποι των εμβολίων των Pfizer και Johnson & Johnson εξήγησαν ότι δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να μπορέσουν να σχολιάσουν την πρακτική.

Ο πόνος στους μύες του βραχίονα είναι μια κοινή παρενέργεια των εμβολίων κατά της Covid-19: η Δρ Macchiochi εξήγησε ότι οφείλεται τόσο στην ένεση όσο και στην ανοσοαπόκριση που προκαλεί το εμβόλιο: «Το εμβόλιο είναι μια ενδομυϊκή ένεση. Συνιστάται να γίνεται στον δελτοειδή μυ του βραχίονα, είναι ο μεγάλος μυς που δίνει στον ώμο το εύρος κίνησής του. Το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σημείο της ένεσης, είναι σαν να δημιουργείται ένα ανοσολογικό πεδίο μάχης, υπάρχει επίσης ένας μικροσκοπικός τραυματισμός στην περιοχή – αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο χέρι».

Οποιοσδήποτε πόνος στο χέρι θα πρέπει να εξαφανιστεί εντός 48 ωρών. Εάν επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή σας ζωή, μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη για να ανακουφίσετε τον πόνο, αλλά ως έσχατη λύση, όπως εξηγεί η Δρ Macciochi: «Τα παυσίπονα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα του σώματος για ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο».

Το αν το κόλπο με το χέρι-ανεμόμυλο έχει κάποια επίδραση δεν είναι τόσο σημαντικό τελικά, όσο είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τον εμβολιασμό: τα viral βιντεάκια είναι πιθανότατο να υπενθυμίσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να πείσουν περισσότερους νέους να εμβολιαστούν βλέποντας φίλους τους και celebrities να το κάνουν.