Ο λόξιγκας μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός και οι παραδοσιακές λύσεις, όπως να ζητήσετε από κάποιον να σας τρομάξει, να αναπνεύσετε σε μια χάρτινη σακούλα, να κρατήσετε την αναπνοή σας ή να πιπιλίσετε… λεμόνι, είναι αν μη τι άλλο ανεκδοτολογικές και δεν εγγυώνται αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ένας γιατρός από το Τέξας των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι εφηύρε μια συσκευή που θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τον ανεπιθύμητο λόξιγκα: αρκεί να πιούμε νερό με το HiccAway, όπως το ονόμασε ο εφευρέτης του Δρ Ali Seifi, ένα ειδικό καλαμάκι από σκληρό πλαστικό σε σχήμα L, σαν «σπαστό».

Πώς λειτουργεί; Σύμφωνα με τις οδηγίες στον ιστότοπο του HiccAway, το βάζετε σε ένα ποτήρι νερό και ρουφάτε νερό δύο ή τρεις φορές, καταπίνοντας αμέσως μετά από κάθε γουλιά. Όμως θα πρέπει να ρουφήξετε δυνατά γιατί υπάρχει μια βαλβίδα στην άκρη του HiccAway, η οποία έχει δύο ρυθμίσεις –για ενήλικες και παιδιά- ώστε η διαδικασία να γίνεται δυσκολότερη.

Η επιστημονική εξήγηση που δίνει ο γιατρός είναι ότι όλες αυτές οι γουλιές «χαμηλώνουν το διάφραγμα, αφού πρώτα το ανοίξουν και μετά κλείνουν την επιγλωττίδα» – τον χόνδρο σε σχήμα φύλλου που βρίσκεται στη βάση της γλώσσας μπροστά από τον λάρυγγα και κρατά τα τρόφιμα έξω από τον αεραγωγό. Αυτό διεγείρει ταυτόχρονα το φρενικό και το κολπικό νεύρο, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να κάνει «reset» και να σταματήσει τον λόξιγκα.

Ο Δρ Seifi είναι αναπληρωτής καθηγητής νευροχειρουργικής και διευθυντής της μονάδας νευρολογικής εντατικής θεραπείας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο. Είπε ότι σκέφτηκε να εφεύρει το HiccAway αφού παρατήρησε ασθενείς που είχαν ενοχλητικό λόξιγκα ενώ έκαναν χημειοθεραπεία και άλλες θεραπείες.

Με τους συνεργάτες του έκαναν μια έρευνα, στην οποία 249 εθελοντές χρησιμοποίησαν την εφεύρεση. Περίπου τα δύο τρίτα από αυτούς δήλωσαν ότι είχαν λόξιγκα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Open Network, το 92% των εθελοντών είπε ότι το HiccAway ήταν αποτελεσματικό.

Ο Δρ Rhys Thomas, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Νιούκαστλ στη Μεγάλη Βρετανία, είπε ότι η συσκευή πιθανότατα θα λειτουργήσει, αν και δήλωσε σκωπτικά: «Νομίζω ότι αυτή είναι μια λύση που κανείς δεν έχει ζητήσει».

Σημείωσε μάλιστα ότι ο δικός του τρόπος για να σταματήσει τον λόξυγκα ήταν να κλείνει τα αυτιά του ενώ πίνει νερό με ένα απλό καλαμάκι.