Οι ραδιοσυχνότητες αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του γυναικολόγου και προσφέρουν αποτελεσματική λύση σε μια σειρά δυσλειτουργιών του κολπικού βλεννογόνου.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται η θεραπεία με τις ραδιοσυχνότητες;

  • Στις νέες γυναίκες μετά από έναν ή περισσότερους φυσιολογικούς τοκετούς. Η κολπική χαλάρωση που μπορεί να προκύψει, έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένη σεξουαλική ευχαρίστηση αλλά και ήπια ακράτεια ούρων. Η μέχρι πρότινος θεραπεία περιοριζόταν στις ασκήσεις τόνωσης του πυελικού εδάφους (ασκήσεις kegel).
  • Στις νέες γυναίκες με ανατομικές ασυμμετρίες ή υποτροφία χειλέων.
  • Στις γυναίκες με 1ου βαθμού κυστεοκήλη, ορθοκήλη και αρχόμενη ακράτεια ούρων. Η μικρή απώλεια ούρων με βήχα, φτέρνισμα ή γέλιο αποτελεί σημαντική καθημερινή ενόχληση.
  • Στις γυναίκες που βρίσκονται στην κλιμακτήριο-εμμηνόπαυση. Η κολπική ατροφία σε συνδυασμό με την ξηρότητα κόλπου οδηγεί σε επώδυνη σεξουαλική επαφή. Στην εμμηνόπαυση οι θεραπείες περιορίζονταν σε καλλυντικές και ορμονικές τοπικές εφαρμογές.

Πώς λειτουργούν οι ραδιοσυχνότητες;
Αρχικά να αναφέρω ότι πρόκειται για μία απόλυτα ασφαλή, ανώδυνη, μη χειρουργική θεραπεία η οποία γίνεται στο ιατρείο, αντικαθιστώντας τη χειρουργική επέμβαση. Η συνήθης θεραπεία ολοκληρώνεται σε τρείς συνεδρίες. Κάθε συνεδρία διαρκεί 20 λεπτά και επαναλαμβάνεται ανά 15 μέρες. Ακολουθεί μία επανάληψη με μία συνεδρία ανά 6μηνο ή 12μηνο ανάλογα με την περίπτωση.

Είναι απόλυτα ανεκτή από τη γυναίκα, η οποία φεύγοντας από το ιατρείο συνεχίζει τις καθημερινές δραστηριότητες της όπως εργασία, γυμναστήριο κλπ. Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται μετά από 2-3 ημέρες. Δεν αναφέρονται παρενέργειες παρά μόνο ένα αίσθημα θερμότητας και έπειξης για ούρηση διάρκειας λίγων ωρών.

Οι ραδιοσυχνότητες αυξάνουν τη θερμοκρασία των ιστών ελεγχόμενα. Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας, οδηγεί σε αυξημένη αιματική ροή στον βλεννογόνο και στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, αυξάνοντας έτσι την υγρασία και την ελαστικότητα του κόλπου. Παράλληλα ενισχύει τον μυϊκό τόνο του κόλπου, ενώ βελτιώνει την εικόνα των έξω γεννητικών οργάνων. Το αποτέλεσμα γίνεται αισθητό στη γυναίκα ήδη από την πρώτη συνεδρία. Πριν την έναρξη της θεραπείας απαιτείται test Παπανικολάου και καλλιέργειες κολπικού υγρού.

Ποιες γυναίκες δεν μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία ανάπλασης κόλπου με ραδιοσυχνότητες;

  • Γυναίκες που έχουν βηματοδότη.
  • Γυναίκες που φέρουν πρόθεση μεταλλική.
  • Γυναίκες με κολπική χαλάρωση μεγαλύτερη του 2ου βαθμού.
  • Γυναίκες με ενεργά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (Έρπης).
  • Γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε πρόσφατη κολπική επέμβαση.
  • Γυναίκες με νόσο κολλαγόνου.

Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες μπορεί να ολοκληρωθεί μετά το πέρας των τριών συνεδριών, με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ και μεσοθεραπεία, πάντα ανάλογα με το ιστορικό της γυναίκας.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να τονιστεί η αξία της έγκαιρης αναφοράς των όποιων δυσλειτουργιών στον γυναικολόγο, ώστε αξιοποιώντας τη δυνατότητα που προσφέρει η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία, η σημερινή γυναίκα να προσφέρει ένα δώρο στον εαυτό της και στον σύντροφό της.

Αλτάνη Ελένη
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
altani.el@hotmail.com, fb page: Αλτάνη Ελένη Μαιευτήρας-Γυναικολόγος

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος