Οι έφηβοι με παχυσαρκία έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους πιο αδύνατους συνομηλίκους τους να πάθουν καρδιακή προσβολή, διαβήτη τύπου 2 ή γενικότερα κακή υγεία όταν θα είναι στα 30 και τα 40 τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει χειρότερα αποτελέσματα υγείας σε ηλικιωμένους ενήλικες με παχυσαρκία, αλλά αυτή είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τον κίνδυνο σε νεότερους ενήλικες.

Οι έφηβοι με παχυσαρκία ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν ακόμη παχυσαρκία 24 χρόνια αργότερα, καθώς και υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, νεφρική νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνο, άσθμα και άπνοια ύπνου.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από μια μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ που εξέτασε πώς η παχυσαρκία σε ηλικίες από 11 έως 18 ετών επηρεάζει την υγεία σε ηλικίες 33 έως 43 ετών.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι «η εφηβεία είναι μια σημαντική χρονική περίοδος για την πρόληψη μελλοντικού διαβήτη και καρδιακής προσβολής», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Jason M. Nagata. «Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους εφήβους να αναπτύξουν υγιείς συμπεριφορές, όπως η τακτική σωματική δραστηριότητα και η ισορροπημένη διατροφή», εξήγησε ο ερευνητής, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στο Τμήμα Εφηβικής και Νεανικής Ενήλικης Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

«Οι έφηβοι θα πρέπει να γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να είναι ενεργοί, να συμμετέχουν σε αθλητικές ομάδες και κάνουν σωματικές δραστηριότητες», συμπλήρωσε ο ερευνητής.

Οι παιδίατροι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καθοδήγηση και υποστήριξη των εφήβων και των οικογενειών τους για να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες και οι γιατροί θα πρέπει να ρωτούν τους νεαρούς ενήλικες για το ιστορικό του βάρους τους, όταν τους αξιολογούν για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ωστόσο ο Δρ Nagata, ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει εφήβους με διατροφικές διαταραχές, σημειώνει ότι «ενώ πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε υγιείς συμπεριφορές, θα αποθάρρυνα κάθε έφηβο να δοκιμάσει ακραίες διατροφικές συμπεριφορές για απώλεια βάρους», όπως τη χρήση χαπιών, καθαρτικών ή συμπληρωμάτων διατροφής για απώλεια βάρους.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι «όταν χρησιμοποιούνται τέτοιες στρεβλές διατροφικές συμπεριφορές, οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν περισσότερο βάρος μακροπρόθεσμα», σύμφωνα με τον καθηγητή.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 12.300 εφήβους που συμμετείχαν σε εθνική μακροχρόνια μελέτη. Καθορίστηκαν ο Δείκτης Μάζας Σώματος των εφήβων όταν ήταν 11 έως 18 ετών και στη συνέχεια εξέτασαν τα αποτελέσματα της υγείας τους όταν έγιναν από 33 έως 43 ετών.

Η παχυσαρκία στην εφηβεία συνδέθηκε με μεγαλύτερες πιθανότητες υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης, άσθματος, καρκίνου, νεφρικής νόσου, άπνοιας ύπνου και πρόωρης καρδιακής ανεπάρκειας.

«Σε σύγκριση με έναν έφηβο χωρίς παχυσαρκία, ένας έφηβος με παχυσαρκία είναι 2,73 φορές πιο πιθανό να αναπτύξει διαβήτη, 2,19 φορές πιο πιθανό να πάθει πρόωρη καρδιακή προσβολή και 1,57 φορές πιο πιθανό να αναφέρει γενικά κακή υγεία ως ενήλικας», εξήγησε ο Δρ Nagata.