Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19 είχαν 78% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη λοίμωξης σε έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ και δημοσιεύθηκε στο JAMA.

Επιπλέον, καμία από τις γυναίκες που εμβολιάστηκαν δεν ανέφερε σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες από το εμβόλιο.

«Ο εμβολιασμός σε σύγκριση με τον 0μη εμβολιασμό συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για λοίμωξη από SARS-CoV-2», έγραψαν οι συγγραφείς.

«Αν και η λοίμωξη SARS-CoV-2 σε έγκυες γυναίκες είναι ως επί το πλείστον ασυμπτωματική ή ήπια, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ιδιαίτερα κατά το τρίτο τρίμηνο», έγραψαν οι συγγραφείς: «Οι συμπτωματικές λοιμώξεις του SARS-CoV-2 στις εγκύους έχουν επίσης συνδεθεί με μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού και εμβρυϊκής δυσφορίας».

Οι ερευνητές της Maccabi Healthcare Services στο Τελ Αβίβ ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερες από 15.000 γυναίκες που κυοφορούσαν, συμπεριλαμβανομένων 7.530 εμβολιασμένων γυναικών και 7.530 μη εμβολιασμένων γυναικών, με ανάλογα χαρακτηριστικά ηλικίας, ηλικίας κύησης και αριθμού τοκετών.

Περίπου το 36% των γυναικών ήταν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και το 33% ήταν στο τρίτο τρίμηνο. Οι εμβολιασμένες γυναίκες έλαβαν την πρώτη τους δόση μεταξύ 19 Δεκεμβρίου και 28 Φεβρουαρίου και παρακολουθήθηκαν έως τις 11 Απριλίου.

Συνολικά, κρούσματα Covid-19 εμφανίστηκαν σε 118 εμβολιασμένες γυναίκες και 202 μη εμβολιασμένες γυναίκες, που ισούται με το 1,57% της εμβολιασμένης ομάδας και 2,7% της μη εμβολιασμένης ομάδας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, που κυμαινόταν από 28 έως 70 ημέρες, υπήρχαν 10 λοιμώξεις στην εμβολιασμένη ομάδα και 46 στη μη εμβολιασμένη ομάδα.

Με την πάροδο του χρόνου, ο κίνδυνος μόλυνσης μειώθηκε για τις γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 28 ημέρες ή περισσότερο μετά τον εμβολιασμό, η αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη της λοίμωξης ήταν 78%.

Στην εμβολιασμένη ομάδα, 68 ασθενείς ανέφεραν συμπτώματα, αν και κανένα δεν ήταν σοβαρό. Τα πιο συνηθισμένα ήταν πονοκέφαλος, αδυναμία και πόνος στο στομάχι και υποχωρούσαν εντός περίπου μιας ημέρας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, περίπου το 18% κάθε ομάδας έφτασε στο τέλος της εγκυμοσύνης του. Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων όσον αφορά τα ποσοστά προεκλαμψίας, βάρους γέννησης του βρέφους, θνησιγένειας ή θανάτου της μητέρας.