Τα άτομα που έχουν αφαιρέσει τους φρονιμίτες τους έχουν ένα αναπάντεχο όφελος: καλύτερη αίσθηση γεύσης δεκαετίες μετά τη χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με μια μελέτη που διασκεδάζει τις ανησυχίες σχετικά με τις παρενέργειες της διαδικασίας.

Οι φρονιμίτες είναι το τρίτο και τελευταίο σύνολο γομφίων που αναδύονται από τα ούλα όταν οι άνθρωποι είναι στα τέλη της εφηβείας τους ή στην αρχή της ενηλικίωσης. Όταν είναι υγιή και σωστά ευθυγραμμισμένοι στο στόμα, μπορεί να είναι βοηθητικοί. Αλλά όταν αυτοί οι γομφίοι στριμώχνουν τα υπόλοιπα δόντια ή όταν δεν αναδύονται πλήρως από τα ούλα, πρέπει να αφαιρεθούν, είτε με εξαγωγή από οδοντίατρο είτε με επέμβαση σε γναθοχειρουργό.

Οι μελέτες μέχρι τώρα είχαν επικεντρωθεί σε άτομα που υποστήριζαν ότι η οδοντιατρική επέμβαση εξασθένησε την αίσθηση της γεύσης τους, αναφέρει ο ανώτερος συγγραφέας Δρ Richard Doty, διευθυντής του Smell and Taste Center στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια. Αλλά αυτά τα συμπτώματα πιστεύεται ότι ανακουφίζονται με την πάροδο του χρόνου, λέει.

Για να αξιολογήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χειρουργικής επέμβασης, αυτός και ο συνάδελφός του, ο φοιτητής οδοντιατρικής Dane Kim, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 1.200 άτομα για 20 χρόνια.

Το ζευγάρι αξιολόγησε επίσης 891 άτομα που είχαν αφαιρέσει τους φρονιμίτες τους και 364 άτομα που δεν τους είχαν αφαιρέσει. Ζητήθηκε από όλους να δοκιμάσουν διαλύματα σε διαφορετικές γεύσεις – γλυκά, ξινά, αλμυρά ή πικρά.

Συνολικά, οι βαθμολογίες των δοκιμών γεύσης ήταν καλύτερες για τα άτομα που είχαν αφαιρέσει τους φρονιμίτες τους σε σχέση με εκείνους που είχαν ένα πλήρες σύνολο 32 δοντιών ενηλίκων.

Το γιατί συμβαίνει αυτό όμως παραμένει ένα μυστήριο. Είναι πιθανό ότι η βλάβη των γευστικών νεύρων κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης των φρονιμίτων να αυξάνει την ευαισθησία στη γεύση σε ολόκληρο το στόμα, λένε οι ερευνητές. Ή θα μπορούσε ο τραυματισμός των νεύρων να προκαλεί έναν τύπο στοματικής υπερευαισθησίας, με αποτέλεσμα ακόμα καλύτερη γευστική ικανότητα.