Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανακοίνωσε την απόφαση για άνοιγμα των εμβολιασμών και στην ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών και εξήγησε αναλυτικά τους λόγους πίσω από αυτήν:

«Οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης όπως είναι το FDA και ο ΕΜΑ- ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων- ενέκριναν με αδειοδότηση, υπό προϋποθέσεις, από τον Μάιο, καταρχάς το εμβόλιο της Pfizer για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών.

»Ενώ πριν 3 μέρες, μόλις την Παρασκευή, ο ΕΜΑ ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna με το όνομα Spikevax και για παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών.

»Η έγκριση και για τα δυο αυτά εμβόλια δόθηκε με βάση τις κλινικές μελέτες, στη Pfizer 2.260 παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και της Moderna 3.732 παιδιών.  Δηλαδή, συνολικά 6.000 παιδιά πήραν μέρος σε αυτές τις μελέτες των εταιριών Pfizer και Moderna.

»Από τις μελέτες προέκυψε ότι τα εμβόλια πρώτον είναι ανοσογόνα- στους όρους έχετε πλέον εξοικειωθεί- σημαίνει ότι είναι ικανά να παράγουν αντισώματα.  Και μάλιστα αντισώματα ανάλογα με αυτά που παράγονται από τις μεγαλύτερες ηλικίες.

»Είναι αποτελεσματικά- δηλαδή όταν εκτεθεί ένα παιδί στη λοίμωξη προστατεύεται, δεν νοσεί- και ασφαλή, παρουσιάζοντας, βέβαια, τις συνήθεις αντιδράσεις, όπως και οι ενήλικες, που ίσως αυτές οι αντιδράσεις είναι πιο κοντά στα παιδιά μια και είναι στην ηλικία που υφίστανται και άλλους εμβολιασμούς.

»Βέβαια, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι λόγω του σχετικά μικρού αριθμού των παιδιών, δεν μπορούν να καταγραφούν, και αυτό είναι κατανοητό, σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως της περικαρδίτιδος-μυοκαρδίτιδος, που σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έχει εφαρμοστεί ήδη από τον Μάιο, η συχνότητα είναι 18 περιπτώσεις σε 1.000.000 εμβολιασθέντων.

»Αυτή η σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια να τονίσουμε ότι είναι μια ήπια κατάσταση, αυτοπεριοριζόμενη και με καλή έκβαση.

»Και σε όλα τα εμβόλια, και το επαναλαμβάνουμε, η επιτήρηση συνεχίζεται και μετά από την έναρξη των εμβολιασμών υπό συνθήκες πραγματικές.

»Μετά τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι ευρωπαϊκές χώρες, λοιπόν, εντάσσουν ανάλογα με την επιδημιολογία τους και την εμβολιαστική τους κάλυψη, τα εμβόλια Covid και στην παιδική ηλικία.

»Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας και την αυξανόμενη συνεχώς διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα», λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την διαθεσιμότητα βεβαίως εμβολίων, που όπως προαναφέραμε είναι ασφαλή, ανοσογόνα και αποτελεσματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών με στόχο:

»Πρώτον, την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών. Ιδιαίτερα επισημαίνει την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών με χρόνια υποκείμενα προβλήματα.

»Δεύτερον, την διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών.

»Τρίτον, την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

»Η Επιτροπή κρίνει ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν της πιθανότητας σπανίων ανεπιθύμητων παρενεργειών.

»Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων».