Τα σχολεία που έκλεισαν λόγω της πανδημίας πρέπει να ανοίξουν ξανά το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος εκτιμά ότι διακυβεύεται η εκπαίδευση περισσότερων από 600 εκατομμυρίων παιδιών.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο James Elder, εκπρόσωπος της UNICEF, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη: «Το άνοιγμα των σχολείων δεν μπορεί να περιμένει να εμβολιαστούν όλοι οι δάσκαλοι και οι μαθητές».

Αναγνωρίζοντας τις δύσκολες επιλογές που πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις όταν αντιμετωπίζουν την κρίση της Covid-19 και την πιθανή εξάπλωση της ασθένειας, «τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που κλείνουν και τα πρώτα που θα ανοίγουν ξανά» στα lockdown, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «φοβερό λάθος» το να ανοίγουν ξανά μπαρ και παμπ πριν από τα σχολεία.

Αν και τα παιδιά στο βόρειο ημισφαίριο πραγματοποιούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, στην ανατολική και νότια Αφρική, περίπου το 40% των παιδιών σχολικής ηλικίας είναι εκτός σχολείου.

Σε ολόκληρη την περιοχή, τα σχολεία κλείνουν λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, με περισσότερα από 32 εκατομμύρια παιδιά να εκτιμάται ότι είναι εκτός σχολείου εξαιτίας της πανδημίας ή επειδή δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στις τάξεις μετά το άνοιγμά τους. Αυτά, προστίθενται στα 37 εκατομμύρια παιδιά που δεν πήγαιναν σχολείο και πριν από την πανδημία.

Σε σχεδόν τις μισές χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, τα σχολεία έκλεισαν για περισσότερες από 200 ημέρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στη Νότια Αμερική και την Καραϊβική, υπάρχουν 18 χώρες και περιοχές όπου τα σχολεία είναι είτε κλειστά είτε μερικώς κλειστά, είπε ο James Elder.

Σε όλο τον κόσμο, «η εκπαίδευση, η ασφάλεια, οι φίλοι και το φαγητό έχουν αντικατασταθεί από άγχος, βία και εφηβικές εγκυμοσύνες», είπε.

Η online μάθηση παραμένει απρόσιτη για το ένα τρίτο των μαθητών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF. Στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, 80 εκατομμύρια παιδιά δεν είχαν πρόσβαση σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση όταν τα σχολεία τους έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας.