Οι μέλλουσες μαμάδες θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19 το συντομότερο δυνατό, καθώς νέα δεδομένα υποδηλώνουν ανησυχητική αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο μεταξύ των μη εμβολιασμένων εγκύων στη Μεγάλη Βρετανία.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η παραλλαγή Δέλτα ενέχει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες από τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία (98%) των 171 εγκύων γυναικών που νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα κορωνοϊού από τα μέσα Μαΐου δεν είχαν κάνει εμβόλιο, ενώ μόλις τρεις γυναίκες είχαν λάβει την πρώτη δόση.

Η καθηγήτρια Jacqueline Dunkley-Bent, επικεφαλής μαιευτικής στην Αγγλία, δήλωσε: «Τα εμβόλια σώζουν ζωές και αυτή είναι άλλη μια έντονη υπενθύμιση ότι το εμβόλιο μπορεί να κρατήσει εσάς, το μωρό σας και τους αγαπημένους σας ασφαλείς και εκτός νοσοκομείου».

Παρόλο που οι έγκυες γυναίκες δεν είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από Covid-19, έχει ήδη αναγνωριστεί ότι διατρέχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να ασθενήσουν σοβαρά ή να εμφανίσουν επιπλοκές όπως πρόωρο τοκετό ή θνησιγένεια εάν μολυνθούν.

Η νέα μελέτη βασίζεται σε δεδομένα που συλλέγονται από το βρετανικό σύστημα μαιευτικής παρακολούθησης (UKOSS), το οποίο συγκεντρώνει πληροφορίες για σοβαρές επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη.

Διαπιστώθηκε ότι από την 1η Μαρτίου 2020, 3.371 έγκυες γυναίκες είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα Covid-19 – είτε ως προληπτικό μέτρο είτε επειδή χρειάζονται πρόσθετη υγειονομική υποστήριξη – και ότι η σοβαρότητα της κατάστασής τους φαίνεται να επιδεινώνεται με κάθε διαδοχικό κύμα της πανδημίας.

Περίπου το ένα τέταρτο (24%) αυτών που εισήχθησαν κατά το πρώτο κύμα είχαν μέτρια ή σοβαρή ασθένεια, σε σύγκριση με 36% εκείνων που μολύνθηκαν με την παραλλαγή Άλφα του ιού κατά το δεύτερο κύμα – αυτή η ομάδα ήταν ακόμη πιο πιθανό να απαιτήσει αναπνευστική υποστήριξη, να πάθει πνευμονία και να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όσων αφορά τις εγκύους που εισήχθησαν κατά το τρίτο κύμα, με την παραλλαγή Δέλτα, μέτρια ή σοβαρή ασθένεια είχε το 45%, με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό να υποφέρει από πνευμονία.

Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, μία στις τρεις έγκυες γυναίκες στο νοσοκομείο με Covid-19 στην Αγγλία χρειάστηκε πρόσθετη αναπνευστική υποστήριξη, με το 37% να εμφανίζει πνευμονία και περίπου μία στις επτά να απαιτεί εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Η καθηγήτρια Marian Knight από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Μπορεί οι έγκυες γυναίκες να συγκεντρώνουν υψηλότερη δόση ιού ή σε αυτές να έχει διαφορετική συμπεριφορά ο ιός. Θα μπορούσε επίσης να αντικατοπτρίζει τη συμπεριφορά των κλινικών γιατρών, οι οποίοι ανησυχούν περισσότερο για τις έγκυες γυναίκες και τις αντιμετωπίζουν με πιο εντατική φροντίδα νωρίτερα».

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μία στις πέντε γυναίκες που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα γέννησαν πρόωρα, ενώ η πιθανότητα τοκετού με καισαρική τομή διπλασιάστηκε.