Το να είσαι πλήρως εμβολιασμένος κατά της Covid-19 όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης, αλλά και μιας λοίμωξης που μετατρέπεται σε μακρά Covid με συμπτώματα που δεν υποχωρούν για μήνες, όπως δείχνει έρευνα με επικεφαλής το King’s College του Λονδίνου.

Η έρευνα δείχνει ότι η μειοψηφία των ανθρώπων που προσβάλλονται από Covid-19 παρά το γεγονός ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, οι πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων που διαρκούν περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μειώνονται κατά 50%, σε σύγκριση με άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα.

Πολλοί άνθρωποι που αρρωσταίνουν από Covid-19 αναρρώνουν μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, αλλά μερικοί έχουν συμπτώματα που συνεχίζονται για εβδομάδες και μήνες μετά την αρχική λοίμωξη – αυτό που ονομάζεται μακρα Covid. Μπορεί να συμβεί ακόμη και σε ανθρώπους που εμφάνισαν ήπια συμπτώματα από τον κορωνοϊό.

Οι ερευνητές, των οποίων το έργο δημοσιεύθηκε στο The Lancet Infectious Diseases, λένε ότι έχει γίνει σαφές εδώ και καιρό ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές και προλαμβάνουν σοβαρή ασθένεια, αλλά η επίδραση των εμβολίων στην εμφάνιση μακροχρόνιων συμπτωμάτων ήταν λιγότερο επιβεβαιωμένη.

Για να εξετάσουν το ζήτημα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από την εφαρμογή UK Zoe Covid Study, η οποία παρακολουθεί τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι χρήστες, τα αποτελέσματα των τεστ και τον εμβολιασμό τους. Εξετάστηκαν στοιχεία μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιουλίου 2021 από περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ενήλικες που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου και 971.504 που εμβολιάστηκαν πλήρως σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Μόλις το 0,2% των ατόμων που είχαν κάνει το εμβόλιο δήλωσαν ότι είχαν προσβληθεί από Covid-19 μετά τον εμβολιασμό (2.370 περιπτώσεις). Από τα 592 πλήρως εμβολιασμένα άτομα που ήταν θετικά και συνέχισαν να παρέχουν δεδομένα για περισσότερο από ένα μήνα, τα 31 (5%) εμφάνισαν μακρά Covid.

Στη μη εμβολιασμένη ομάδα το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 11%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τις λεγόμενες «breakthrough» λοιμώξεις (μόλυνση μετά τον πλήρη εμβολιασμό) από άλλους – ευάλωτοι, ηλικιωμένοι και άνθρωποι που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Claire Steves δήλωσε: «Είναι καλά νέα ότι η έρευνά μας διαπίστωσε ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό, αλλά και συμβεί, την εμφάνιση μακροχρόνιων συμπτωμάτων».