Μια γυναίκα από το Ιλινόις συνελήφθη στη Χαβάη επειδή χρησιμοποίησε μια πλαστή κάρτα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Η 24χρονη Chloe Mrozak συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Οάχου με την κατηγορία για πλαστά έγγραφα εμβολιασμού. Οι αρχές λένε ότι χρησιμοποίησε την πλαστή κάρτα για να παρακάμψει την υποχρεωτική καραντίνα για τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες.

Η πλαστή κάρτα έγραφε ότι έλαβε το εμβόλιο της «Maderna» -και όχι Moderna- και ότι το έλαβε το εμβόλιο από την Εθνική Φρουρά στο Ντέλαγουερ.

Όταν οι υπεύθυνοι διαπίστωσαν το πρόβλημα, προσπάθησαν να την εντοπίσουν μέσω του εγγράφου που συμπλήρωσε για τη διαμονή της, όμως διαπίστωσαν ότι το ξενοδοχείο που ανέφερε δεν είχε κράτηση με το όνομά της.

Οι αρχές της Χαβάης επικοινώνησαν και με το κρατικό τμήμα υγείας του Ντέλαγουερ, όπου ο υπεύθυνος τους ενημέρωσε ότι στην πολιτεία δεν γινόταν εμβολιασμοί από την Εθνική Φρουρά, ενώ δεν υπήρχε κανένα αρχείο για τον εμβολιασμό της Mrozak οπουδήποτε αλλού.

Τελικά, η 24χρονη συνελήφθη όταν έφτασε στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσει για το σπίτι της και δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι έκανε το εμβόλιο στο ιατρείο του γιατρού της. Τώρα, εφόσον καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και έναν χρόνο και πρόστιμο έως και 5.000 δολάρια.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Safe Travels της Χαβάης, οι μη εμβολιασμένοι επισκέπτες στο νησί θα πρέπει να παραμείνουν αυτοβούλως σε καραντίνα για 10 ημέρες μετά την άφιξή τους.

Η πολιτεία σημείωσε άνοδο στα κρούσματα κορωνοϊού τον τελευταίο μήνα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας David Ige ζήτησε από τους τουρίστες να καθυστερήσουν τις διακοπές τους μέχρι τον Νοέμβριο, για να μειωθεί η επιβάρυνση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.