Το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού της Δανίας της επέτρεψε να γίνει μία από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που άρει όλους τους περιορισμούς κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η επιστροφή στην κανονικότητα ήταν σταδιακή, αλλά από σήμερα, το ψηφιακό πάσο-απόδειξη εμβολιασμού δεν απαιτείται πλέον για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια, καθιστώντας το το τελευταία μέτρο κατά του κορωνοϊού που καταργείται.

Πάνω από το 80% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών στη σκανδιναβική χώρα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, οδηγώντας την κυβέρνηση της Δανίας να δηλώνει επίσημα ότι δεν θεωρεί πλέον την Covid-19 μια «κοινωνικά κρίσιμη» ασθένεια.

«Δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ νωρίς. Ανοίξαμε την πόρτα, αλλά είπαμε επίσης ότι μπορούμε να την κλείσουμε ξανά αν χρειαστεί», δήλωσε ο Δρ Søren Riis Paludan, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας.

Το σημείο καμπής για την πανδημία στη Δανία και τη χαλάρωση ορισμένων μέτρων ήρθε όταν η συντριπτική πλειοψηφία της ηλικιακής ομάδας 50+ είχε εμβολιαστεί πλήρως, είπε ο Δρ Riis Paludan.

Από τις 14 Αυγούστου, η χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες δεν είναι πλέον υποχρεωτική. Την 1η Σεπτεμβρίου, τα νυχτερινά κέντρα επαναλειτούργησαν, τα όρια χωρητικότητας στις δημόσιες συγκεντρώσεις καταργήθηκαν και δεν ήταν πλέον υποχρεωτικό να δείχνει κάποιος το ψηφιακό του πάσο για να καθίσει σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων και να πηγαίνει σε αθλητικούς αγώνες, γυμναστήριο ή κομμωτήριο.

Ωστόσο, η χρήση μάσκας προσώπου εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στα αεροδρόμια και συνιστάται στους ανθρώπους να τη φορούν όταν επισκέπτονται γιατρό, κέντρο για διεξαγωγή τεστ ή νοσοκομείο. Η διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων εξακολουθεί να συνιστάται και εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί περιορισμοί εισόδου για τους μη Δανούς στα σύνορα.

Ο Δανός υπουργός Υγείας, Magnus Heunicke, δήλωσε τον Αύγουστο ότι «η πανδημία είναι υπό έλεγχο», αλλά προειδοποίησε ότι «δεν την έχουμε ξεπεράσει» και ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει όπως απαιτείται, επαναφέροντας μέτρα αν χρειαστεί.