Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου

«Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί σε προηγούμενες συναντήσεις, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση 3ης δόσης πρώτον σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα, δεύτερον σε διαμένοντες σε Mονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τρίτον σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

»Η χορήγηση της 3ης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που έχουμε πει ότι μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά παραδείγματος χάρη από τη 2η δόση, το χρονικό, λοιπόν, διάστημα χορήγησης αυτής της 3ης δόσης είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση.

»Τα δεδομένα της ανοσιακής κατάστασης, της ανοσιακής ανταπόκρισης, τόσο από μελέτες που έχουν γίνει σημαντικές και αξιόλογες στη χώρα μας όσο και από ξένες μελέτες, δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την 3η δόση όπως οι υγειονομικοί.

»Οι υγειονομικοί, ως γνωστόν, εκτίθενται κατ΄ εξοχήν στη λοίμωξη από τον ιό και από ανοσιακές μελέτες έχει βρεθεί και η φθορά, η βαθμιαία μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και η μείωση και της κυτταρικής ανοσίας, ιδιαίτερα μετά από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δ.

»Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine ένα άρθρο με τίτλο «Επανεμφάνιση της λοίμωξης σε πλήρους εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας».

»Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, μετά τη θεαματική μείωση των λοιμώξεων των περιπτώσεων από Covid στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια το Μάρτιο, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τον μήνα Ιούλιο, που ήταν ο μήνας εμφάνισης της μετάλλαξης Δ. Παράλληλα, βέβαια, είχαν καταργήσει και τις μάσκες.

»Ενδεικτικά, όμως- θα αναφέρω μετά τους αριθμούς που είναι εντυπωσιακοί- ότι από τους 227 επαγγελματίες υγείας, υγειονομικούς, οι 130, δηλαδή, ένα ποσοστό 57,3%, ήτανε θετικοί με real time PCR, δηλαδή με τον μοριακό έλεγχο.

»Υπολογίστηκε, λοιπόν, ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από 90% στο 65% ως προς την λοίμωξη, την μόλυνση, δηλαδή, των ατόμων και την ολιγοσυμπτωματική νόσο.

»Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά κυρίως και για την αποφυγή της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών απομακρύνονται λόγω λοίμωξης από τα καθήκοντα τους  στους χώρους των νοσοκομείων ή των άλλων χώρων παροχής υγείας.

»Τα μυστικά της επίδρασης στο ανοσοποιητικό σύστημα του κορονοϊού από την αρχή ήταν ένας γρίφος. σιγά- σιγά όμως πολλά από τα σημεία αυτού του γρίφου διευκρινίζονται, αποδικωποιούνται, προσφέροντάς μας γνώσεις που οπωσδήποτε θα χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη χορήγηση- εφαρμογή των εμβολίων και τον προγραμματισμό των εμβολιασμών εν γένει».