Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin βρίσκεται σε καραντίνα, εξαιτίας αρκετών κρουσμάτων κορωνοϊού στη συνοδεία του, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Αν και ο Ρώσος Πρόεδρος δεν είναι άρρωστος, θα σταματήσει να πραγματοποιεί προσωπικές συναντήσεις και δεν θα ταξιδέψει για προγραμματισμένες συναντήσεις εκτός της χώρα.

Ο Vladimir Putin εμφανίστηκε τελευταία φορά δημόσια το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με Ρώσους αθλητές της Παραολυμπιακής ομάδας, όπου δήλωσε: «Ακόμα και στον κύκλο μου υπάρχουν προβλήματα με την Covid-19… Νομίζω ότι ίσως χρειαστεί να μπω σε καραντίνα σύντομα. Πολλοί άνθρωποι είναι άρρωστοι γύρω μου».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το καθεστώς αυτοαπομόνωσης του Προέδρου την Τρίτη το πρωί: «Ο Πρόεδρος είναι απολύτως υγιής», δήλωσε ο Dmitri Peshkov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι ο Vladimir Putin έκανε τεστ PCR, το οποίο ήταν αρνητικό. «Φυσικά γνωρίζουμε ποιος αρρώστησε κοντά στον Πρόεδρο. Η αυτοαπομόνωση δεν θα επηρεάσει άμεσα το έργο του, αλλά προς το παρόν δεν θα υπάρξουν προσωπικές συναντήσεις», ανέφερε.

Η Ρωσία αντιμετώπισε ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού αυτό το καλοκαίρι, αφού η εκστρατεία εμβολιασμού απέτυχε να επιτύχει τους στόχους της σε εθνικό επίπεδο. Η χώρα αναφέρει σχεδόν 18.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού κάθε μέρα. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας δείχνουν σχεδόν 64.000 υπερβάλλοντες θανάτους τον Ιούλιο, καθώς η παραλλαγή Δέλτα σάρωνε τη χώρα. Μόνο λίγο περισσότερο από το 30% του πληθυσμού της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του ρώσικου εμβολίου Sputnik V.

Ο Ρώσος Πρόεδρος λαμβάνει εξαιρετικά μέτρα για να αποφύγει να αρρωστήσει από τον κορωνοϊό – είχε εξαφανιστεί για εβδομάδες πέρυσι, όταν ο ιός εξαπλώθηκε στη Ρωσία. Παρότι δήλωσε ότι έλαβε και τις δύο δόσεις του Sputnik V τον Μάρτιο, το Κρεμλίνο δεν έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ή βίντεο του εμβολιασμού, παρόλο που ο Putin φωτογραφίζεται ακόμη και να κάνει τζούντο ή ιππασία.

Οι επισκέπτες του έπρεπε να τεθούν σε καραντίνα για έως και δύο εβδομάδες για να συναντήσουν προσωπικά τον Πρόεδρο. Κατά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού, το Κρεμλίνο είχε επίσης εγκαταστήσει πειραματικές «σήραγγες» στις οποίες ψέκαζαν τους επισκέπτες σε απολυμαντικό σπρέι.

Αλλά στις δημόσιες συγκεντρώσεις ο Putin εμφανίζεται συνήθως χωρίς μάσκα και δεν φαίνεται να κρατάει τις αποστάσεις. Όταν ταξίδεψε στη Γενεύη για τη σύνοδο κορυφής με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Jo Biden, μια ομάδα γιατρών του Κρεμλίνου έκανε τεστ σε δημοσιογράφους και άλλους παρευρισκόμενους πριν από τις συνομιλίες.