Είκοσι χρόνια μετά, οι διασώστες που επενέβησαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους, όπως επιβεβαιώνουν δύο νέες μελέτες.

Οι ερευνητές βρήκαν υψηλότερα από το μέσο όρο ποσοστά καρκίνου του προστάτη μεταξύ πυροσβεστών, τραυματιοφορέων και άλλων εργαζομένων που εργάστηκαν στο σημείο της καταστροφής. Επίσης, σε σύγκριση με πυροσβέστες από άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όσοι εκτέθηκαν στην καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν υψηλότερο κίνδυνο τόσο για καρκίνο του προστάτη όσο και για τον θυρεοειδή.

Ήταν γνωστό ότι οι διασώστες που εργάστηκαν κατά την επίθεση και μετά την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων έχουν ποσοστά καρκίνου άνω του μέσου όρου. Όμως, οι νέες μελέτες βοηθούν να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, σημείωσαν οι ειδικοί.

Στη μία μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι καρκίνου του προστάτη άρχισαν να εμφανίζονται εκπληκτικά νωρίς – λίγο περισσότερο από πέντε χρόνια μετά την έκθεση των διασωστών στο τοξικό σύννεφο σκόνης που τύλιξε την περιοχή μετά την κατάρρευση των δύο τεράστιων κτιρίων.

«Δεν περιμέναμε ότι το χρονικό διάστημα θα ήταν τόσο σύντομο», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ Charles Hall, καθηγητής στο Ιατρικό Κολέγιο Albert Einstein στη Νέα Υόρκη. Συχνά, ο καρκίνος αναπτύσσεται πολλά χρόνια μετά την αρχική έκθεση ενός ατόμου σε καρκινογόνο παράγοντα.

Η άλλη μελέτη συνέκρινε τους πυροσβέστες της Νέας Υόρκης που συμμετείχαν στην καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου με πυροσβέστες από άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους, οι πυροσβέστες της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης οποιουδήποτε τύπου καρκίνου τα επόμενα 15 χρόνια. Δύο συγκεκριμένοι καρκίνοι ξεχώρισαν: είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς και 39% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Οι δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Occupational and Environmental Medicine.

Ένας ομοσπονδιακός νόμος που ψηφίστηκε το 2010 δημιούργησε το Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου και στους πολίτες που επέζησαν των επιθέσεων. Οι εξετάσεις για τον καρκίνο αποτελούν τμήμα του προγράμματος.