Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, προειδοποίησε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού για να μην μετατραπεί η πανδημία σε «μια πανδημία των ανεμβολίαστων», μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού με καθυστερήσεις, κυρίως λόγω των προβλημάτων στις παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, αλλά κατάφερε να επιτύχει τον αρχικό της στόχο για πλήρη εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ως τα τέλη του καλοκαιριού. Ωστόσο, η Ursula von der Leyen διευκρίνησε ότι ανησυχεί για τα διαφορετικά ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των χωρών της Ένωσης.

Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση το 96,5% του ενήλικου πληθυσμού και 86,5% είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ στη Βουλγαρία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μόλις 23% και 21,4%. Στην Ελλάδα, το 68,1% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει μια δόση και 64,7% είναι πλήρως εμβολιασμένο – ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 77,7% και 71% αντίστοιχα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης ότι σε 19 οικονομίες της Ε.Ε. θα υπάρξει ανάκαμψη που θα φτάσει στο μέγεθός τους πριν από την πανδημία φέτος και ότι για τις υπόλοιπες αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος. Αλλά προειδοποίησε ότι και το επόμενο έτος θα είναι «μια ακόμη δοκιμασία χαρακτήρα» για την Ε.Ε.

Επίσης, η Ursula von der Leyen ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δωρίσει επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την παγκόσμια ανοσοποίηση από τον κορωνοϊό.

Πέρα από τα 250 εκατομμύρια δόσεις που έχει ήδη υποσχεθεί να δωρίσει η Ε.Ε. η Πρόεδρος δήλωσε ότι θα προστεθούν επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις έως τα μέσα του επόμενου έτους: «Η πρώτη και επείγουσα προτεραιότητά μας είναι να επιταχύνουμε τον παγκόσμιο εμβολιασμό», είπε μιλώντας στο Στρασβούργο.

«Έχουμε ήδη δεσμευτεί να μοιραστούμε 250 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι θα προσθέσουμε μια νέα δωρεά άλλων 200 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους», ανέφερε.