Η UNICEF ​​κάλεσε τις εκπαιδευτικές αρχές σε όλο τον κόσμο να ανοίξουν ξανά τα σχολεία το συντομότερο δυνατό, καθώς υπάρχουν χώρες όπου τα lockdown δεν επιτρέπουν σε εκατομμύρια μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις τους, 18 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα σχολεία σε 17 χώρες παραμένουν εντελώς κλειστά, ενώ σε 39 χώρες παραμένουν κλειστά ανά περιοχές, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την UNICEF.

Μεταξύ των «σχεδόν κλειστών» είναι σχολεία που συνήθως φοιτούν σχεδόν 77 εκατομμύρια μαθητές στις Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές, τη Βενεζουέλα, τη Σαουδική Αραβία, τον Παναμά και το Κουβέιτ.

Σχεδόν το ένα τρίτο αυτού του αριθμού μαθητών αντιστοιχεί στις Φιλιππίνες, οι οποίες αντιμετωπίζουν ένα από τις χειρότερα ξεσπάσματα του κορωνοϊού στην Ασία.

«Η εκπαιδευτική κρίση είναι ακόμα εδώ και κάθε μέρα που οι αίθουσες παραμένουν άδειες, η καταστροφή μεγαλώνει», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF ​​Henrietta Fore.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στα εμβόλια κατά της Covid-19, μετά τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ευάλωτους πολίτες, για να τους προστατευτούν από τη μετάδοση στην κοινότητα.

Οι μαθητές μπορεί να είναι πιο ασφαλείς από την πανδημία στο σπίτι, αλλά οι ανισότητες στη διαθεσιμότητα υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι από τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν.

Στις Φιλιππίνες, ορισμένα παιδιά σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας αναγκάστηκαν να ανέβουν στις στέγες μόνο και μόνο για να έχουν καλό σήμα και να παρακολουθήσουν online τα μαθήματά τους.

Η UNICEF ​​και οι συνεργάτες της θα κλείσουν τα ψηφιακά τους κανάλια για 18 ώρες σήμερα, για να επιστήσουν την προσοχή στην κρίση και τους «18 μήνες χαμένης μάθησης».

«Αυτή είναι μια κρίση που δεν θα επιτρέψουμε στον κόσμο να αγνοήσει», δήλωσε η κ. Fore: «Τα κανάλια μας είναι σιωπηλά, αλλά το μήνυμά μας είναι δυνατό: Κάθε κοινότητα, παντού πρέπει να ανοίξει ξανά τα σχολεία το συντομότερο δυνατό».