Ο Στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα ότι όλοι οι στρατιώτες που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία θα πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως κατά του κορωνοϊού έως τις 15 Δεκεμβρίου και ότι όλοι όσοι υπηρετούν σε εφεδρικές μονάδες ή στην Εθνοφρουρά θα πρέπει επίσης να έχουν εμβολιαστεί πλήρως το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Οι στρατιώτες που δεν θα δεχτούν να εμβολιαστούν αρχικά θα ενημερωθούν από τους ανωτέρους τους για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και αν συνεχίσουν να αρνούνται ενδέχεται να αντιμετωπίσουν διοικητικές ή μη ποινικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής από τα καθήκοντά τους και της απόταξης από τον Στρατό, όπως ανέφερε δελτίο Τύπου.

«Αυτό είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου για τους στρατιώτες μας, τις οικογένειές τους και τις κοινότητες στις οποίες ζούμε», δήλωσε στην ανακοίνωση ο Υποστράτηγος R. Scott Dingle, γενικός χειρουργός του αμερικανικού Στρατού.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων και οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι ανησυχητικοί, καθώς η παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται, γεγονός που καθιστά την προστασία της δύναμης μέσω του υποχρεωτικού εμβολιασμού προτεραιότητα υγείας και ετοιμότητας για το σύνολο του Στρατού», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Υπάρχουν 485.000 στρατιώτες σε ενεργό υπηρεσία στον αμερικανικό Στρατό, 189.500 σε εφεδρεία και 336.000 στην Εθνοφρουρά.

Οι στρατιώτες μπορούν να ζητήσουν εξαίρεση για ιατρικούς ή άλλους λόγους που μπορούν να επικαλεστούν. Αν οι λόγοι τους απορριφθούν από τους ανωτέρους τους θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο – θα θεωρηθούν πλήρως εμβολιασμένοι δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης ενός εμβολίου δύο δόσεων, εκτός αν λάβουν το μονοδοσικό της Janssen.

Τον Αύγουστο, ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin πρόσθεσε τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19 στη λίστα των απαιτούμενων εμβολιασμών για τα στελέχη και τους στρατιώτες του Σώματος. Στις ΗΠΑ, έχουν πάρει έγκριση για χορήγηση τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Janssen (Johnson & Johnson). Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ακόμη υπό εξέταση, ενώ για τα ρωσικά εμβόλια δεν υπάρχει καν συζήτηση.