Η Αφρική αντιμετωπίζει έλλειμμα εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19 φέτος, αφού η πρωτοβουλία Covax για δωρεά σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου διέκοψε τις προβλεπόμενες αποστολές της, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης νέων, πιο θανατηφόρων παραλλαγών του κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μόνο το 17% του πληθυσμού της ηπείρου θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους – ο στόχος που είχε θέσει ο ΠΟΥ έφτανε το 40%, όπως ανέφερε το τμήμα του ΠΟΥ για την Αφρική στην εβδομαδιαία ενημέρωση που έγινε στην πρωτεύουσα του Κονγκό, Μπραζαβίλ.

«Η ανισότητα και η μεγάλη καθυστέρηση στις αποστολές εμβολίων απειλεί να μετατρέψει περιοχές στην Αφρική σε μέρη γέννησης παραλλαγών ανθεκτικών στα εμβόλια», δήλωσε ο Matshidiso Moeti, διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική: «Αυτό θα μπορούσε να καταλήξει στο να επιστρέψει ολόκληρος ο κόσμος στο αρχικό σημείο της πανδημίας».

Εξαιτίας παγκόσμιων ελλείψεων, η συμμαχία Covax που δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει τη δίκαιη παράδοση των εμβολίων στον κόσμο, θα στείλει περίπου 150 εκατομμύρια λιγότερες δόσεις εμβολίου στην Αφρική από ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το έλλειμμα, οι δόσεις εμβολίων που αναμένονται τώρα στην Αφρική θα επιτρέψουν τον πλήρη εμβολιασμό μόνο του 17% του πληθυσμού, όπως ανέφερε το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ.

Η είδηση για την μη επίτευξη του στόχου για τους εμβολιασμούς έρχεται καθώς η Αφρική ξεπερνά τα οκτώ εκατομμύρια κρούσματα αυτήν την εβδομάδα. Περίπου 95 εκατομμύρια δόσεις έπρεπε να είχαν παραδοθεί στην Αφρική μέσω του Covax τον Σεπτέμβριο, αλλά παρά την επανέναρξη των αποστολών, «η Αφρική μπόρεσε να εμβολιάσει μόνο 50 εκατομμύρια ανθρώπους ή το 3,6% του πληθυσμού της», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η διεθνής πρωτοβουλία Covax επιτρέπει σε 92 αναπτυσσόμενα κράτη να λάβουν δωρεάν εμβόλια που χρηματοδοτούνται από πιο ανεπτυγμένες χώρες. Όμως την περασμένη εβδομάδα, αναθεώρησε τις προβλέψεις της προς τα κάτω, αποδίδοντας την έλλειψη δόσεων «σε απαγορεύσεις εξαγωγών, στην προτεραιότητα που δόθηκε στις διμερείς συμφωνίες μεταξύ κατασκευαστών και χωρών, στις καθυστερήσεις στην κατάθεση αιτήσεων για έγκριση», μεταξύ άλλων.