Η ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τις της αποφάσεις του γνωμοδότησε την Παρασκευή κατά της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της Pfizer στον νεότερο πληθυσμό.

Ωστόσο, δεν απέρριψαν εντελώς την ιδέα της ενισχυτικής δόσης: Τα 18 μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων του FDA ψήφισαν ομόφωνα να συστήσουν στον Οργανισμό να χορηγήσει την ενισχυτική δόση σε ηλικιωμένους και ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων από την Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Pfizer είχε ζητήσει από τον FDA να της επιτρέψει να προσφέρει μια τρίτη δόση σε όλους τους Αμερικανούς άνω των 16 ετών τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη, όμως η Επιτροπή απέρριψε την αίτηση με ψήφους 16-2. Η γνωμοδότηση της επιτροπής έρχεται σε αντίθεση με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Προέδρου Jo Biden, σύμφωνα με την οποία η τρίτη δόση θα είναι διαθέσιμη στο κοινό από σήμερα.

«Αυτό θα πρέπει να αποδείξει στο κοινό ότι τα μέλη αυτής της επιτροπής είναι ανεξάρτητα από τον FDA και ότι φέρνουμε τις απόψεις μας στο τραπέζι όταν μας ζητηθεί», δήλωσε η Δρ Archana Chatterjee, ειδική παιδιατρικών λοιμώξεων και κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Σικάγο στο Πανεπιστήμιο Rosalind Franklin στο Ιλινόις.

Ο FDA δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τη σύσταση της επιτροπής, αλλά σχεδόν σίγουρα θα το κάνει: «Δεν δεσμευόμαστε στον FDA από την απόφαση αυτήν, μπορούμε να την τροποποιήσουμε», δήλωσε ο Δρ Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων στον FDA που συμμετείχε στη συνάντηση.

Από την πλευρά της και η Moderna υπέβαλε δεδομένα στον FDA την 1η Σεπτεμβρίου για χορήγηση άδειας αναμνηστικής δόσης, όμως ο Οργανισμός δεν έχει προγραμματίσει ακόμη την αξιολόγηση των δεδομένων.

Εξετάζοντας το αρχικό αίτημα της Pfizer, η επιτροπή θεώρησε ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τα οφέλη μιας πρόσθετης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό. Πολλά από τα δεδομένα από την τρίτη δόση της Pfizer προέρχονται από το Ισραήλ, το οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά να χορηγεί ενισχυτική δόση σε ηλικιωμένους τον Ιούλιο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ενισχυτική δόση είναι σε μεγάλο βαθμό ασφαλής και αποτελεσματική στη μείωση της σοβαρής νόσησης σε ηλικιωμένους και ότι μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη μετάδοση του ιού.

Τα μέλη της επιτροπής ωστόσο σημείωσαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού, το είδος των εμβολίων που χορηγούνται και το τι θεωρείται σοβαρή νόσηση σε κάθε χώρα.