Η παιδική παχυσαρκία ήταν ένα ανησυχητικό ζήτημα πριν από την πανδημία, όμως τώρα η κατάσταση έχει χειροτερέψει, όπως δείχνουν νέα δεδομένα.

Μια μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) βρήκε μια «σημαντική άνοδο της αύξησης βάρους στα παιδιά» που είναι «ουσιαστική και ανησυχητική», όπως η Δρ Alyson Goodman, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 432.000 παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ ηλικίας 2 έως 19 ετών. Τα παιδιά είχαν ζυγιστεί και είχε μετρηθεί το ύψος τους τουλάχιστον δύο φορές πριν από την πανδημία και τουλάχιστον μία φορά μεταξύ Ιουνίου και τέλους Νοεμβρίου του περασμένου έτους.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν η Δρ Samantha Lange του Εθνικού Κέντρου για την Πρόληψη Χρόνιων Νοσημάτων και την Προαγωγή της Υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που ήταν παχύσαρκα αυξήθηκε στο 22,4% τον Αύγουστο του 2020, από 19,3% το 2019, επιδεινώνοντας μια μακροχρόνια επιδημία παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλα τα παιδιά, ασχέτως αν είχαν υγιές βάρος, μέτρια ή σοβαρή παχυσαρκία, εμφάνισαν περισσότερη αύξηση βάρους κατά μέσο όρο από ό, τι είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα παιδιά που είχαν ήδη σοβαρή παχυσαρκία πήραν κατά μέσο όρο 14,6 κιλά, σε σύγκριση με τα 8,8 κιλά της αναμενόμενης ετήσιας αύξησης βάρους. Όσα είχαν μέτρια παχυσαρκία αναμενόταν να πάρουν περίπου 6,5 κιλά, αλλά πήραν περίπου 12 κιλά. Όσα είχαν υγιές βάρος αναμένονταν να πάρουν 3,4 κιλά ετησίως, αλλά αποδείχθηκε ότι πήραν 5,4 κιλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών είχαν την πιο σημαντική αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, εξαρτώνται περισσότερο από τους γονείς τους και μπορεί να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τα lockdown και την αποχή από τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Πέρα από τα γενικότερα προβλήματα υγείας που προκαλεί η παχυσαρκία, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον νέο κορωνοϊό. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας του CDC.