Βρετανοί ερευνητές έχουν αναπτύξει μια μέθοδο υπολογισμού για τον εντοπισμό εκείνων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον κορωνοϊό, παρά το γεγονός ότι έχουν κάνει μια ή και δύο δόσεις του εμβολίου.

Τα εμβόλια παρέχουν προστασία από σοβαρή ασθένεια και θάνατο στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώποων, αλλά για μερικούς ο κίνδυνος –αν και μειώνεται πολύ από τα εμβόλια- παραμένει. Ανάμεσά τους, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με σύνδρομο Down και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Γράφοντας στο BMJ, οι επιστήμονες λένε ότι όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σημειώνουν ότι η μέθοδος υπολογισμού κινδύνου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστούν άτομα πλήρως εμβολιασμένα που μπορεί να επωφεληθούν από ενισχυτική δόση ή πρώιμη θεραπεία – συμπεριλαμβανομένων νεότερων θεραπειών όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η ερευνητική ομάδα -η οποία περιλαμβάνει επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, της Οξφόρδης και του Νόττινχαμ- εξέτασε αρχεία νοσοκομείων που αφορούσαν περίπου πέντε εκατομμύρια άτομα στην Αγγλία που είχαν εμβολιαστεί πλήρως και περίπου δύο εκατομμύρια που είχαν κάνει την πρώτη δόση.

Ανάμεσά τους καταγράφηκαν περίπου 2.000 θάνατοι από Covid-19 και σχεδόν ο ίδιος αριθμός εισαγωγών στο νοσοκομείο – οι περισσότεροι συνέβησαν 14 ή περισσότερες ημέρες μετά την πρώτη δόση. Μόνο 81 θάνατοι και 71 εισαγωγές συνέβησαν 14 ή περισσότερες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Από αυτά τα δεδομένα, οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή ασθένεια ή θάνατο, περιλαμβάνουν:

-Άτομα που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές

-Άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού

-Άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία

-Φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας

-Άτομα με νευρολογικές παθήσεις, όπως άνοια

-Άτομα ινδικής και πακιστανικής καταγωγής

Οι ερευνητές λένε ότι ενώ συνολικά οι κίνδυνοι είναι χαμηλότεροι για άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, υποθέτουν ότι το γενικό μοτίβο όσον αφορά τις ομάδες που διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο θα παραμένει, αλλά επειδή υπήρχαν σχετικά λίγες εισαγωγές και θάνατοι στα άτομα που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις, ήταν πιο δύσκολο να δημιουργηθεί μια ακριβής εικόνα.

Ο υπολογιστής κινδύνου διατίθεται προς το παρόν online για ακαδημαϊκή χρήση και υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία μιας έκδοσης που θα είναι διαθέσιμη στο κοινό.