Ο Ιατρικός Σύλλογος του Όρεγκον ανακάλεσε την άδεια ενός γιατρού που δεν ακολούθησε τις οδηγίες προστασίας από την Covid-19 στο ιατρείο του και υποστήριζε σε ασθενείς ότι η χρήση μάσκας μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα.

Οι «συμβουλές» του Steven Arthur LaTulippe προς τους ασθενείς του σχετικά με τη μάσκα συνιστούν «βαριά αμέλεια» στην άσκηση της ιατρικής και ήταν λόγος για πειθαρχικές κυρώσεις, όπως ανέφερε το σκεπτικό του Συλλόγου στην έκθεση που δημοσιεύθηκε.

Στον LaTulippe, ο οποίος έχει ιατρείο στο Ντάλας, επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 10.000 δολαρίων.

Η έκθεση του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι ο LaTulippe και η σύζυγός του, που διευθύνει την κλινική μαζί του, δεν φορούσαν μάσκες κατά την εξέταση ασθενών από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο LaTulippe έλεγε σε ηλικιωμένους ασθενείς αλλά και παιδιά ότι η χρήση μάσκας μπορεί να βλάψει την υγεία τους επιδεινώνοντας τη ΧΑΠ και το άσθμα και ότι μπορεί να συμβάλει σε καρδιακές προσβολές και άλλα ιατρικά προβλήματα, ανέφερε η έκθεση.

«Ο κάτοχος της ιατρικής άδειας ισχυριζόταν ότι οι μάσκες είναι πιθανό να βλάψουν τους ασθενείς αυξάνοντας την πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα μέσω της αναπνοής αερίου που έχει παγιδευτεί πίσω από μια μάσκα. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που αναπνέεται ξανά μέσα από μια μάσκα είναι ασήμαντη».

Η έκθεση αναφέρει ότι ο LaTulippe έλεγε στους ασθενείς ότι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα στην κλινική εκτός εάν ήταν «βαριά άρρωστοι», είχαν βήχα ή συνάχι, παρόλο που το CDC και ο κυβερνήτης του Όρεγκον είχαν συστήσει να φοριούνται μάσκες για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Στην απολογία του, ο γιατρός είπε ότι δεν θα αλλάξει τακτική σχετικά με τις μάσκες: «Ο κάτοχος της ιατρικής άδειας επιβεβαίωσε ότι θα αρνηθεί να τηρήσει τα πρωτόκολλα κατά της Covid-19 και στο μέλλον, επιβεβαιώνοντας ότι αν είχε να διαλέξει μεταξύ της απώλειας ιατρικής άδειας και της εφαρμογής της χρήσης μάσκας στην κλινική του, “θα επιλέξω να θυσιάσω την ιατρική μου άδεια χωρίς δισταγμό”», αναφέρεται στην έκθεση του Ιατρικού Συλλόγου.