Ο FDA, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το πρώτο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που θα βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν τον καρκίνο του προστάτη.

Το πρόγραμμα, που ονομάζεται Paige Prostate, είναι το πρώτο εγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στην παθολογία. «Πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτό το προϊόν μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Paige, Δρ Leo Grady.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε για να βοηθήσει τους γιατρούς, όχι για να τους αντικαταστήσει. Με το νέο εργαλείο, οι γιατροί σκανάρουν και ανεβάζουν ψηφιακές διαφάνειες σε υπολογιστή και στη συνέχεια τις εισάγουν στο πρόγραμμα, το οποίο είναι μια υπηρεσία που βασίζεται στο cloud και στην οποία αποκτούν πρόσβαση μέσω ενός προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο.

Το λογισμικό συγκρίνει τα μοτίβα των ιστών με μια μεγάλη βάση δεδομένων μοτίβων που συλλέχθηκαν στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, το οποίο δημιούργησε την Paige ως εταιρεία το 2018 από το έργο της στην ψηφιοποίηση διαφανειών βιοψίας.

Το πρόγραμμα αναζητά μοτίβα που είχαν διαγνωστεί προηγουμένως ως καρκίνος. Όταν βρίσκει τέτοια μοτίβα, τα επισημαίνει ώστε να εστιάσουν οι γιατροί για να μην παραλείψουν τίποτα και να έχουν «πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη διάγνωσή τους, χωρίς να χρειάζεται να τη στείλουν για επιπλέον γνώμη», σύμφωνα με τον Grady.

Η έγκριση του FDA βασίστηκε σε μια μελέτη όπου έξι παθολόγοι εξέτασαν 527 ψηφιακές διαφάνειες βιοψίας προστάτη. Από αυτές, 171 ήταν καρκινικές και 356 καλοήθεις. Οι παθολόγοι έκαναν δύο εκτιμήσεις, μία με και μία χωρίς τη βοήθεια του προγράμματος.

Το λογισμικό βελτίωσε την ανίχνευση καρκίνου σε μεμονωμένες διαφάνειες κατά 7,3% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τις ανιχνεύσεις χωρίς βοήθεια. Δεν υπήρξε καμία επίδραση στην ανίχνευση καλοήθων διαφανειών.

Ο FDA δήλωσε ότι ο κίνδυνος για ψευδώς αρνητικά και ψευδώς θετικά αποτελέσματα με το πρόγραμμα μειώνεται επειδή χρησιμοποιείται μαζί με γιατρό και την εξέταση του ιστορικού των ασθενών, των εργαστηριακών μελετών και άλλων κλινικών πληροφοριών από τους παθολόγους.

«Οι παθολόγοι εξετάζουν καθημερινά βιοψίες ιστού που είναι ύποπτες για ασθένειες, όπως ο καρκίνος του προστάτη», δήλωσε ο Δρ Tim Stenzel, διευθυντής του Γραφείου In Vitro Διάγνωσης και Ακτινολογικής Υγείας του FDA: «Η εξουσιοδότηση αυτού του λογισμικού που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού διαγνώσεων καρκίνου σε δείγματα βιοψίας προστάτη, το οποίο μπορεί τελικά να σώσει ζωές».