Ένα 12χρονο αγόρι στην ολλανδική πόλη Χρόνινγκεν κέρδισε μια δικαστική μάχη για να εμβολιαστεί κατά της Covid-19, ώστε να μπορεί να επισκεφθεί τη γιαγιά του που πεθαίνει, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του.

Το δικαστήριο που ασχολήθηκε με την υπόθεση έκρινε ότι ο εμβολιασμός θα μείωνε τις πιθανότητές του να μεταδώσει τον κορωνοϊό στην ανοσοκατεσταλμένη γυναίκα, η οποία πάσχει από καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο.

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 έχει εγκριθεί για όλους τους Ολλανδούς ηλικίας 12-17 ετών, αλλά όσοι είναι κάτω των 17 ετών χρειάζονται τη συγκατάθεση και των δύο γονέων για να εμβολιαστούν. Αυτό δημιουργεί ορισμένες φορές προβλήματα, καθώς ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια στη χώρα γίνεται πιο εμφανής, τώρα που έχει εμβολιαστεί το 78% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο δικαστής Bart Tromp του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Χρόνινγκεν έκρινε ότι το αγόρι θα πρέπει να μπορεί να εμβολιαστεί αμέσως, επειδή τα συμφέροντά του ήταν πιο σημαντικά από ό, τι οι όποιοι προβληματισμού του πατέρα του.

Τα δικαστικά έγγραφα ανέφεραν ότι το αγόρι ήθελε να εμβολιαστεί, ώστε να μπορεί να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με τη γιαγιά του, η οποία έχει μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα και βρίσκεται «στα τελευταία στάδια της ζωής της».

Ο δικαστής Tromp απέρριψε τα επιχειρήματα του πατέρα του αγοριού ότι τα εμβόλια ήταν «σε δοκιμαστική φάση» και ενέχει κινδύνους για τα αναπαραγωγικά όργανα –τα συνηθισμένα ψευδοεπιχειρήματα των αντιεμβολιαστών-, λέγοντας ότι δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Ανέφερε επίσης ότι, ενώ τα παιδιά ήταν λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά από τον ιό, ωστόσο θα μπορούσαν, όπως και να αναπτύξουν μακρά Covid-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης άλλων ήταν επίσης χαμηλότερος, είπε ο δικαστής.

Η μητέρα του αγοριού υποστήριξε την προσφυγή του στο δικαστήριο και με τον πατέρα του έχουν χωρίσει. Ο ολλανδικός νόμος λέει ότι εάν οι γονείς δεν μπορούν να συμφωνήσουν, εναπόκειται σε έναν δικαστή να αποφανθεί για το τι είναι καλύτερο για το συμφέρον του παιδιού.