Η πανδημία της Covid-19 προκάλεσε τη μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής στη δυτική Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με μελέτη.

Τα δεδομένα από τις περισσότερες από τις 29 χώρες που αναλύθηκαν από επιστήμονες και που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τη Χιλή, δείχνουν ότι κατέγραψαν μειώσεις στο προσδόκιμο ζωής πέρυσι, σε κλίμακα που εξάλειψε χρόνια προόδου.

Η μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής ήταν μεταξύ των ανδρών στις ΗΠΑ, με μείωση 2,2 ετών σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ακολουθούμενη από τους Λιθουανούς άνδρες (1,7 έτη).

Οι απώλειες προσδόκιμου ζωής ξεπέρασαν εκείνες που καταγράφηκαν την εποχή της διάλυσης του ανατολικού μπλοκ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα, με επικεφαλής τους επιστήμονες στο Κέντρο Δημογραφικής Επιστήμης του Λέβερχουλμ της Οξφόρδης.

Ο Δρ José Manuel Aburto, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Για χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Αγγλία και η Ουαλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, μεταξύ άλλων, η τελευταία φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη μείωση του προσδόκιμου ζωής μέσα σε έναν χρόνο ήταν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου».

Τα ευρήματα αναλύονται σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology, μετά την ανάλυση στοιχείων 29 χωρών, για τις οποίες είχαν δημοσιευτεί επίσημες καταχωρήσεις θανάτων για πέρυσι. Συνολικά, 27 παρουσίασαν μείωση στο προσδόκιμο ζωής.

Την περασμένη εβδομάδα, το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της Μεγάλης Βρετανίας (ONS) εκτίμησε ότι το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στη χώρα μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας: Ένα αγόρι που γεννήθηκε μεταξύ 2018 και 2020 αναμένεται να ζήσει μέχρι τα 79 του χρόνια, αντί για 79,2 για την περίοδο 2015-17.

Ο Δρ Aburto είπε ότι η κλίμακα της μείωσης προσδόκιμου ζωής ήταν έντονη στις περισσότερες από τις χώρες που μελετήθηκαν, με 22 από αυτές να έχουν μεγαλύτερες απώλειες από μισό χρόνο.

«Οι γυναίκες σε οκτώ χώρες και οι άνδρες σε 11 χώρες υπέστησαν απώλειες μεγαλύτερες από έναν χρόνο. Χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 5,6 χρόνια για αυτές τις χώρες ώστε να επιτύχουν αύξηση του προσδόκιμου ζωής ενός έτους: η πρόοδος αυτή εξαλείφθηκε κατά τη διάρκεια του 2020 από την Covid-19». Οι άνδρες παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής από τις γυναίκες στις περισσότερες από τις 29 χώρες.