Η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε και σε έναν άλλον παλιό γνώριμο, που κοντεύουμε να ξεχάσουμε εξαιτίας της πανδημίας: τον ιό της γρίπης.

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να θωρακιστούν απέναντι στον ιό της γρίπης, πραγματοποιώντας τον εμβολιασμό τους. Το γεγονός ότι την περσινή χρονιά δεν υπήρξε έξαρση του ιού εξαιτίας της πανδημίας, σημαίνει ότι φέτος λιγότερος κόσμος θα έχει ανοσία με πιθανή συνέπεια τη μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αναλυτικά, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε:

«Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με τον κορονοϊό, μία πλειάδα άλλων αναπνευστικών ιών αλλά και των ιών της γρίπης.

​»Ο εμβολιασμός, όπως κάθε χρόνο, θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Η συνταγογράφηση θα αρχίσει από την 1ηΟκτωβρίου και θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος να γίνεται στις ευάλωτες ομάδες, όπως περιγράφονται στην ετήσια εγκύκλιο για τον εμβολιασμό της γρίπης που έχει αναρτηθεί ήδη από σήμερα.

​»Να σημειώσουμε ότι δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου Covid για τα άτομα που θα κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου της γρίπης ή και άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου. Αυτό έχει μελετηθεί και η μελέτη λέγεται Com.Flu.Cov.

»Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων. Δεν θα πρέπει το γεγονός ότι η κινητικότητα της γρίπης την προηγούμενη χρονιά ήταν σε χαμηλά επίπεδα να μας δημιουργήσει ένα αίσθημα εφησυχασμού.

»Η φυσική ανοσία, επειδή ακριβώς δεν κυκλοφόρησε ο ιός την περασμένη χρονιά, είναι χαμηλότερη. Τα μέτρα ατομικής προστασίας λόγω του εμβολιασμού, το απευχόμαστε αλλά το βλέπομε να συμβαίνει, είναι πιο χαλαρά και επιπλέον πάντα οι ιοί της γρίπης και η κυκλοφορία τους είναι απρόβλεπτοι. Ας ευχηθούμε να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της γρίπης ή σοβαρότερη».