Οι καπνιστές έχουν 60%-80% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο με Covid-19 και είναι επίσης πιο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο, όπως δείχνουν τα δεδομένα.

Μια μελέτη, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα μέσω παρατήρησης και γενετικά δεδομένα για το κάπνισμα και την Covid-19, έρχεται σε αντίθεση με  έρευνα που δημοσιεύτηκε στην αρχή της πανδημίας και υποδήλωνε ότι το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει στην προστασία από τον ιό – η έρευνα αργότερα αποσύρθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι από τους συγγραφείς της είχαν οικονομικούς δεσμούς με την καπνοβιομηχανία.

Άλλες μελέτες που έγιναν σχετικά με το αν το κάπνισμα σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης από Covid-19 δεν έδωσαν ασφαλή αποτελέσματα.

Ένα πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες ήταν παρατήρησης, καθιστώντας δύσκολο να διαπιστωθεί εάν το κάπνισμα είναι η αιτία του αυξημένου κινδύνου ή αν κάτι άλλο φταίει, όπως το ότι οι καπνιστές είναι πιθανότερο να προέρχονται από χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.

Ο Δρ Ashley Clift από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ιστορικά υγείας, αποτελέσματα τεστ για Covid-19, δεδομένα εισαγωγών στο νοσοκομείο και πιστοποιητικά θανάτου για τον εντοπισμό συσχετίσεων μεταξύ καπνίσματος και σοβαρότητας Covid-19 από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2020 σε 421.469 άτομα, τα οποία είχαν εξετασθεί γενετικά στο παρελθόν.

Σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, οι καπνιστές είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο και ήταν σημαντικά πιο πιθανό να πεθάνουν από Covid-19 εάν μολυνθούν.

Ο Δρ Clift και η ομάδα του χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται Μεντελιανή Τυχαιοποίηση (Mendelian randomisation), η οποία εξετάζει τις γενετικές παραλλαγές για ξεπεράσει τις αδυναμίες των μελετών παρατήρησης και να δώσει σαφέστερη εικόνα.

«Η μελέτη ενισχύει την εκτίμησή μας ότι το κάπνισμα δεν προστατεύει από την Covid-19, καθώς οι αναλύσεις Μεντελιανής Τυχαιοποίησης είναι πιο αξιόπιστες σε σχέση με προηγούμενες μελέτες παρατήρησης», έγραψαν οι Δρ Anthony Laverty και καθηγητής Christopher Millett του Imperial College του Λονδίνου, στη δημοσίευση στο περιοδικό Thorax.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης σύνδεση μεταξύ καπνίσματος και χειρότερων αποτελεσμάτων από Covid-19, διαπιστώνοντας ότι μια γενετική προδιάθεση για το κάπνισμα σχετίζεται με 45% υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και 60% υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Ο Δρ Clift σημείωσε: «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν έντονα ότι το κάπνισμα σχετίζεται με τον κίνδυνο να πάθετε σοβαρή Covid-19. Όπως το κάπνισμα επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνων και διάφορες άλλες παθήσεις, φαίνεται ότι το ίδιο συμβαίνει και για την Covid-19. Έτσι, τώρα μπορεί να είναι η καλύτερη στιγμή για να κόψετε το κάπνισμα».