Οι ρινικές σταγόνες βιταμίνης Α ίσως μπορούν να θεραπεύσουν την απώλεια ή την αλλοιωμένη αίσθηση όσφρησης που προκαλείται σε μερικούς ανθρώπους λόγω μακράς Covid-19, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Για να επιβεβαιώσει τη θεωρία, το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας διεξάγει μια κλινική δοκιμή 12 εβδομάδων.

Μόνο μερικοί από τους εθελοντές ασθενείς θα λάβουν τη θεραπεία, αλλά όλοι θα κληθούν να μυρίσουν έντονες μυρωδιές, από τριαντάφυλλα μέχρι… σάπια αυγά. Παράλληλα εγκεφαλογράφημα θα ελέγξει εάν η βιταμίνη θα επιδιορθώσει οσφρητικές οδούς που έχουν πάθει βλάβη.

Η απώλεια ή η αλλοιωμένη αίσθηση της όσφρησης είναι ένα κοινό σύμπτωμα του κορωνοϊού, αν και πολλοί άλλοι ιοί, όπως η γρίπη, μπορούν επίσης να την προκαλέσουν. Αν και στους περισσότερους η όσφρηση επανέρχεται σχετικά σύντομα, πολλοί ασθενείς υποφέρουν για μήνες από την απώλεια ή την αλλοίωσή της.

Για τους ανθρώπους που εμφανίζουν παροσμία μετά από Covid-19, η μυρωδιά πολλών κοινών πραγμάτων αλλάζει δραματικά: Το νερό της βρύσης, για παράδειγμα, μυρίζει φρικτά, σαν να προέρχεται από βάλτο ή αποχέτευση. Ο κόλιανδρος έχει μυρωδιά αποσμητικού και τα αυγά – ένα από τα αγαπημένα φαγητά της – μυρίζουν καμένο καουτσούκ. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά ραγδαίες αλλαγές στη διατροφή και την καθημερινότητά τους.

Απλά πράγματα όπως το ντους ή το βούρτσισμα των δοντιών της είναι επίσης δυσάρεστα λόγω της στρεβλής αίσθησης της όσφρησης.

Όμως, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με μερικά πρακτικά κόλπα – η προσθήκη λεμονιού ή πικάντικων μπαχαρικών στα φαγητά μπορεί να τα κάνει να μυρίζουν καλύτερα.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Carl Philpott, δήλωσε: «Θέλουμε να μάθουμε αν υπάρχει αύξηση του μεγέθους και της δραστηριότητας των κατεστραμμένων οσφρητικών οδών στον εγκέφαλο των ασθενών όταν λαμβάνουν ρινικές σταγόνες βιταμίνης-Α. Θα αναζητήσουμε αλλαγές στο μέγεθος του οσφρητικού βολβού – μια περιοχή πάνω από τη μύτη όπου τα οσφρητικά νεύρα ενώνονται και συνδέονται με τον εγκέφαλο. Θα εξετάσουμε επίσης τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αναγνώριση των μυρωδιών».