Το YouTube ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει όλο το περιεχόμενο που συμβάλει στην παραπληροφόρηση για τα εγκεκριμένα εμβόλια, διευρύνοντας την απαγόρευση ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Τα βίντεο που υποστηρίζουν ψευδώς ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι επικίνδυνα και προκαλούν αυτισμό, καρκίνο ή υπογονιμότητα είναι από αυτά που θα διαγραφούν από την πλατφόρμα, ανέφερε η εταιρεία. Η νέα πολιτική περιλαμβάνει και τον τερματισμό των λογαριασμών των ατόμων που τα ανεβάζουν.

Οι εταιρείες-γίγαντες της τεχνολογίας έχουν επικριθεί ότι δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τα fake news που έχουν σχέση με την υγεία στις πλατφόρμες τους.

Τον Ιούλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι τα social media ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον σκεπτικισμό κάποιων ανθρώπων να εμβολιαστούν, εξαιτίας της διάδοσης fake news και κάλεσε τις δημοφιλείς πλατφόρμες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

Το YouTube, το οποίο ανήκει στην Google, δήλωσε ότι 130.000 βίντεο αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα του από πέρυσι, όταν εφάρμοσε την απαγόρευση περιεχομένου που παραπληροφορεί για τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Σε μια ανάρτηση στο blog της εταιρείας, ανακοίνωσε ότι διαπιστώθηκε ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19 «απλώνονται» και στα εμβόλια γενικά, έτσι η νέα πολιτική καλύπτει και τα εδώ και χρόνια εγκεκριμένα εμβόλια, όπως αυτά κατά της ιλαράς ή της ηπατίτιδας Β.

Προσωπικές μαρτυρίες σχετικά με εμβόλια, περιεχόμενο σχετικά με τις πολιτικές εμβολίων, νέες δοκιμές εμβολίων και ιστορικά βίντεο σχετικά με επιτυχίες ή αποτυχίες εμβολίων θα επιτρέπεται να παραμείνουν στον ιστότοπο, ανέφερε η εταιρεία.

Η κίνηση του YouTube ακολουθεί μια παρόμοια απαγόρευση που εισήγαγε το Facebook τον Φεβρουάριο, με στόχο τα fake news ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά ή προκαλούν αυτισμό, μεταξύ άλλων. Αλλά από τότε η εταιρεία αντιμετώπισε προκλήσεις στην εφαρμογή της πολιτικής της, που αποδείχθηκε ότι είναι δύσκολη στην πράξη.

Τον Μάρτιο, το Twitter ανακοίνωσε ότι οι χρήστες που επανειλημμένα μοιράζονταν περιεχόμενο παραπληροφόρησης για τα εμβόλια θα αποκλείονταν από την πλατφόρμα.