Όσον αφορά την υγιεινή διατροφή, ο κατάλληλος χρόνος είναι σημαντικότατος: Αυτή είναι η συμβουλή των ερευνητών που ισχυρίζονται ότι η ώρα της ημέρας που τρώτε μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για την υγεία σας με αυτό που τρώτε.

Το να λαμβάνετε τα γεύματά σας σε ένα σταθερό χρονικό πλαίσιο –όπως συμβαίνει στη διαλειμματική νηστεία- μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Endocrine Reviews.

«Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος και να ζήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο πότε τρώνε πέρα από το τι τρώνε. Η διατροφή σε περιορισμένο χρόνο είναι μια εύκολη στην παρακολούθηση και αποτελεσματική διατροφική στρατηγική που απαιτεί λιγότερη διανοητική προσπάθεια από την καταμέτρηση θερμίδων», δήλωσε ο ερευνητής Δρ Satchidananda Panda, από το Ινστιτούτο Βιολογικών Μελετών Salk στην Καλιφόρνια.

«Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων», υποστήριξε ο Δρ Panda σε δελτίο Τύπου του περιοδικού.

Η διατροφή σε περιορισμένο χρονικό πλαίσιο είναι ένας τύπος διαλειμματικής νηστείας που περιορίζει την κατανάλωση φαγητού σε έναν συγκεκριμένο αριθμό ωρών κάθε μέρα. Η διαλειμματική νηστεία είναι μια δημοφιλής τάση δίαιτας που χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους, τη βελτίωση της υγείας και την απλοποίηση του τρόπου ζωής.

Στην έρευνά τους, οι ερευνητές εξέτασαν την επιστήμη πίσω από τη διατροφή σε περιορισμένο χρονικό πλαίσιο και αναθεώρησαν προηγούμενες μελέτες.

Διαπίστωσε ότι όταν η κατανάλωση φαγητού γινόταν σε λιγότερες από 12 ώρες την ημέρα, ο ύπνος και η ποιότητα ζωής βελτιώνονταν. Ταυτόχρονα, μειώνονταν οι κίνδυνοι για καρδιακές και ηπατικές παθήσεις και παχυσαρκία.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα γονίδια, οι ορμόνες και ο μεταβολισμός αυξάνονται και μειώνονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ο συντονισμός της ώρας που τρώμε με το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας μπορεί να βελτιστοποιήσει την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

«Το φαγητό σε τυχαίες στιγμές αναστατώνει αυτόν τον συγχρονισμό και μας κάνει επιρρεπείς σε ασθένειες», δήλωσε ο Δρ Panda: «Η διαλειμματική νηστεία είναι ένας τρόπος ζωής που μπορεί να υιοθετήσει ο καθένας».