Ένα αντιιικό χάπι διαπιστώθηκε ότι μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους στο μισό σε ασθενείς που διαγνώστηκαν πρόσφατα με Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία που το παράγει.

Εάν εγκριθεί, το φάρμακο που παράγεται από την αμερικανική εταιρεία Merck και τη Ridgeback Biotherapeutics θα είναι το πρώτο απλό από του στόματος φάρμακο που αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά της Covid-19 και θα σηματοδοτούσε μια σημαντική πρόοδο στον αγώνα ενάντια στην πανδημία. Άλλα φάρμακα, όπως η ρεμδεσιβίρη, έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά μόνο εάν χορηγηθούν νωρίς, ενώ όλες οι τρέχουσες εγκεκριμένες θεραπείες πρέπει να χορηγηθούν ως ενέσεις ή ενδοφλέβια.

Η Merck δήλωσε ότι θα υποβάλει αίτηση για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το φάρμακο στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα ζητήσει έγκριση και σε πολλές άλλες χώρες.

Η κλινική δοκιμή παρακολούθησε 775 ενήλικες με ήπια έως μέτρια Covid-19, οι οποίοι θεωρήθηκε ότι είχαν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια λόγω άλλων προβλημάτων υγείας όπως παχυσαρκία, διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις. Στους μισούς χορηγήθηκε πενθήμερη θεραπεία με το χάπι, που ονομάζεται molnupiravir και στους υπόλοιπους εικονικό φάρμακο. Στην ομάδα του πλασίμπο, 53 ασθενείς (14%) νοσηλεύτηκαν, σε σύγκριση με μόνο 28 (7%) εκείνων που έλαβαν το φάρμακο. Δεν υπήρξαν θάνατοι στην ομάδα που έλαβε το χάπι, σε σύγκριση με οκτώ θανάτους στην ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με τη Merck.

Τα δεδομένα από τη μελέτη δημοσιοποιήθηκαν σε δελτίο Τύπου και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Ωστόσο, μια ανεξάρτητη ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων που παρακολουθούσε τη δοκιμή συνέστησε τη διακοπή της νωρίς, επειδή τα ενδιάμεσα αποτελέσματα ήταν τόσο ενθαρρυντικά.

«Ξεπέρασε αυτό που πίστευα ότι θα μπορούσε να κάνει το φάρμακο σε αυτήν την κλινική δοκιμή», δήλωσε ο Dean Li, αντιπρόεδρος έρευνας της Merck: «Όταν βλέπετε 50% μείωση της νοσηλείας και καθόλου θανάτους, αυτό είναι σημαντικό κλινικό αντίκτυπο».

Μόνο περιορισμένες πληροφορίες για τις παρενέργειες δημοσιοποιήθηκαν στο δελτίο Τύπου, αλλά οι εταιρείες δήλωσαν ότι τα ποσοστά ήταν παρόμοια μεταξύ της ομάδας του εικονικού φαρμάκου και της ομάδας που έλαβε τη θεραπεία. Ένα ανεπιθύμητο συμβάν ή κακό αποτέλεσμα εμφανίστηκε στο 35% αυτών που έλαβαν τη θεραπεία και στο 40% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Μόνο το 1,3% των συμμετεχόντων που έλαβαν το φάρμακο διέκοψαν τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητου συμβάντος, σε σύγκριση με το 3,4% που σταμάτησαν το εικονικό φάρμακο.