Οι εκπαιδευτικοί στη Νέα Υόρκη θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 από σήμερα, σε μια από τις πρώτες τέτοιες οδηγίες για εκπαιδευτικούς στις ΗΠΑ.

Ο δήμαρχος της πόλης, Bill de Blasio, προειδοποίησε ότι οι μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών και δεν θα τους επιτραπεί να εργαστούν, με σχέδιο για αναπληρωτές που θα τους καλύπτουν όπου χρειάζεται.

Ο De Blasio είπε ότι το 90% των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ποσοστό που φτάνει στο 93% μεταξύ των εκπαιδευτικών.

Η εντολή για εμβολιασμό ήταν το αντικείμενο μιας συνεχούς νομικής μάχης. Υποτίθεται ότι θα είχε τεθεί σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα, αλλά καθυστέρησε όταν ένα ομοσπονδιακό εφετείο χορήγησε διαταγή προσωρινής αναβολής της εκτέλεσης. Ωστόσο, το τμήμα προσφυγών ανέτρεψε την απόφαση αυτή τρεις ημέρες αργότερα.

Δάσκαλοι, καθηγητές και άλλοι υπάλληλοι σε σχολεία είχαν κάνει προσφυγή κατά της εντολής υποχρεωτικού εμβολισμού στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε την Παρασκευή.

Μια παρόμοια εντολή για υποχρεωτικό εμβολιασμό πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στο Λος Άντζελες στις 15 Οκτωβρίου.

Η εντολή έφερε αντικρουόμενες σκέψεις: Ο Cody Miller, ένας 15χρονος μαθητής σε γυμνάσιο του Μανχάταν, είπε ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εμβολιαστούν. «Νομίζω ότι πρέπει», είπε ο νεαρός, ο οποίος εμβολιάστηκε μόνος του μόλις εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer για άτομα 12 ετών και άνω: «Είναι τόσα πολλά τα παιδιά, είναι ένα μεγάλο περιβάλλον, καταλαβαίνεις;».

Αλλά η Mally Diroche, της οποία τα παιδιά πηγαίνουν σε σχολείο του Μπρονξ, κάνει διαφορετικές σκέψεις για το ζήτημα: «Νιώθω ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να μπορούν να πάρουν μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί», είπε η μητέρα τριών αγοριών μεταξύ τριών και 12 ετών. Η 29άχρονη , δήλωσε ότι πιστεύει πως οι μάσκες και τα άλλα μέτρα προφύλαξης που εφαρμόζονται μπορούν να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού μέσα στα σχολεία.