Δύο μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν μεγάλη ανάκαμψη στον αριθμό και τη σοβαρότητα των κρουσμάτων γρίπης τη σεζόν 2021-22, καθώς η περσινή ανυπαρξία περιόδου γρίπης λόγω των μέτρων δημόσιας υγείας που ελήφθησαν για τον έλεγχο της Covid-19 φαίνεται να ευνοεί την εξάπλωσή της φέτος.

Οι δύο αναλύσεις, που δημοσιεύθηκαν στο medRxiv και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από άλλους εμπειρογνώμονες, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: Η γρίπη θα μπορούσε να επιστρέψει δυναμικά φέτος.

Στο χειρότερο σενάριο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν επιπλέον 300.000 έως 400.000 νοσηλείες από τη γρίπη -σχεδόν διπλάσιο από τον συνηθισμένο αριθμό- σύμφωνα με τον ανώτερο συγγραφέα της μίας μελέτης Δρ Mark Roberts, διευθυντή του Εργαστηρίου Δυναμικής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλα προβλήματα περιοχές όπου τα νοσοκομεία είναι ήδη γεμάτα με ασθενείς με Covid-19.

Η μείωση της φυσικής ανοσίας στον πληθυσμό εξαιτίας της απουσίας της περσινής περιόδου της γρίπης θα μπορούσε να κάνει πιο πιθανό να προσβληθεί κάποιος από τον ιό, ειδικά τα μικρά παιδιά.

«Συνήθως, ένας συνδυασμός φυσικής ανοσίας και εμβολιασμού βοηθά στον περιορισμό της εποχικής γρίπης», λέει ο Δρ Roberts: «Εάν δεν έχουμε το πρώτο κομμάτι, θα πρέπει να βασιστούμε περισσότερο στο εμβόλιο».

Σε μια τυπική χρονιά, περίπου οι μισοί Αμερικανοί κάνουν εμβόλιο γρίπης. Τα νέα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι το ποσοστό εμβολιασμού θα πρέπει να αυξηθεί σε περίπου 75% για να αποφευχθούν οι επιπλέον νοσηλείες. Αλλά ακόμη και μια αύξηση 10% στα ποσοστά εμβολιασμού θα μπορούσε να μειώσει τις νοσηλείες κατά 6% έως 46%, ανάλογα με το ποια είναι τα κυρίαρχα στελέχη του ιού.

Συνήθως, η περίοδος της γρίπης του νοτίου ημισφαιρίου, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο, βοηθά να δούμε τι μπορεί να περιμένουμε στο Βόρειο Ημισφαίριο τον επερχόμενο χειμώνα. Αλλά με τα αυστηρά μέτρα κατά της Covid-19 και τους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια που εξακολουθούν να ισχύουν σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και μεγάλο μέρος της Νότιας Αμερικής, ήταν μια ακόμη χρονιά με ελάχιστες λοιμώξεις από γρίπη, σύμφωνα με τον Δρ Ian Barr, αναπληρωτή διευθυντή του Συνεργαζόμενου Κέντρου Αναφοράς και Έρευνας για τη Γρίπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Μελβούρνη της Αυστραλία.

Η Αυστραλία εντόπισε μόνο περίπου 500 κρούσματα φέτος, σε σύγκριση με περίπου 300.000 σε ένα φυσιολογικό έτος και δεν κατέγραψε νοσηλείες ή θανάτους από γρίπη. Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε μόλις δύο κρούσματα. Ως επακόλουθο, λιγότεροι άνθρωποι έκαναν το εμβόλιο γρίπης από το συνηθισμένο – το ποσοστό μειώθηκε από περίπου 50% σε μόλις 33%.

Οι δύο επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα κατά τη διάρκεια της επερχόμενης περιόδου γρίπης, ειδικά τα παιδιά που δεν θα έχουν σχεδόν καμία φυσική ανοσία στον ιό: «Το εμβόλιο είναι το καλύτερο όπλο μας κατά της γρίπης, ειδικά για τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο», λέει ο Δρ Barr.