Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 είναι «εξαιρετικά αποτελεσματικές» στην πρόληψη νοσηλείας για τουλάχιστον έξι μήνες, όπως δείχνει μεγάλη μελέτη, αλλά η προστασία από τη λοίμωξη μειώνεται σχεδόν στο μισό κατά την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η αποτελεσματικότητα έναντι της λοίμωξης από τον κορωνοϊό μειώθηκε από 88% έναν μήνα από τη λήψη της δεύτερης δόσης, σε 47% μετά από έξι μήνες. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα έναντι νοσηλείας παρέμεινε υψηλή, στο 90% συνολικά και μάλιστα απέναντι σε όλες τις παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης και της Δέλτα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Lancet, συμφωνούν με τις προκαταρκτικές εκθέσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ που υποστήριξαν ότι η προστασία από τον ιό εξασθενεί μέσα σε έξι μήνες.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη ζωτική σημασία της βελτίωσης των ποσοστών εμβολιασμού κατά της Covid-19 παγκοσμίως, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι τα εμβόλια είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τον έλεγχο της πανδημίας και παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής Δέλτα και άλλων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Sara Tartof, από το Τμήμα Έρευνας και Αξιολόγησης Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία υγείας τριών εκατομμυρίων ανθρώπων μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Αυγούστου 2021. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 5,4% των ανθρώπων μολύνθηκε με SARS-CoV-2. Μεταξύ αυτών που είχαν μολυνθεί, το 6,6% νοσηλεύτηκε. Ο μέσος χρόνος από τον πλήρη εμβολιασμό ήταν μεταξύ τριών και τεσσάρων μηνών.

Ο Δρ Luis Jodar, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος των εμβολίων της Pfizer, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει σαφώς ότι το εμβόλιο BNT162b2 είναι αποτελεσματικό ενάντια σε όλες τις τρέχουσες παραλλαγές ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα. Οι λοιμώξεις από Covid-19 σε άτομα που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου πιθανότατα οφείλονται σε εξασθένηση της ανοσίας και δεν προκαλούνται από τη Δέλτα ή άλλες παραλλαγές που διαφεύγουν της προστασίας από το εμβόλιο».

Η Δρ Penny Ward, καθηγήτρια φαρμακευτικής στο King’s College του Λονδίνου, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Αυτή η δημοσίευση δίνει πραγματικές αποδείξεις από τις ΗΠΑ σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια μεγάλη βάση δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης. Σε γενικές γραμμές, εάν ο στόχος του εμβολιασμού είναι η πρόληψη ασθενειών και η πρόληψη της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του ιού, οι πληροφορίες υποδηλώνουν ανάγκη για ενισχυτική δόση έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης, ιδιαίτερα μεταξύ των πιο ευάλωτων».