Το «δάχτυλο Covid», μια φλεγμονή σαν χιονίστρα στα πόδια και τα χέρια, μπορεί να είναι μια παρενέργεια της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση του ιού, όπως διαπίστωσε μια νέα μελέτη.

Η πάθηση συνήθως αναπτύσσεται μέσα σε μια έως τέσσερις εβδομάδες από τη λοίμωξη και μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των δακτύλων των ποδιών και των χεριών ή αλλαγή στο χρώμα του δέρματος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να διαρκέσει μερικές φορές ακόμη και για μήνες.

Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology, εξέτασαν 50 συμμετέχοντες με δάχτυλο Covid στα δάχτυλα του ποδιού και 13 με παρόμοια προβλήματα από χιονίστρες που προέκυψαν πριν από την πανδημία.

Διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένας κοινός μηχανισμός πίσω από τους δύο τύπους της πάθησης που οδηγούσε το σώμα να παράγει μια ανοσολογική απάντηση με υψηλά επίπεδα ορισμένων αυτοαντισωμάτων, τα οποία λανθασμένα στοχεύουν τόσο τα κύτταρα και τους ιστούς ενός ατόμου, όσο και τον ιό που έχει εισβάλλει στον οργανισμό, προκαλώντας τελικά το πρόβλημα στα δάχτυλα. Βρήκαν επίσης μια αλληλοεπικάλυψη με την ιντερφερόνη τύπου Ι, μια βασική πρωτεΐνη στην αντιιική αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ Charles Cassius, είπε ότι η μελέτη παρέχει μια βαθύτερη κατανόηση της πάθησης: «Η επιδημιολογία και τα κλινικά χαρακτηριστικά βλαβών που μοιάζουν με χιονίστρες έχουν μελετηθεί και δημοσιευθεί εκτενώς, ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για την παθοφυσιολογία που εμπλέκεται στο πρόβλημα. Η μελέτη μας παρέχει νέες ιδέες για το τι ακριβώς συμβαίνει».