Όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι, από έναν καφέ αργά το απόγευμα ως το άγχος. Τώρα, οι ερευνητές προσθέτουν έναν νέο λόγο που πολλοί δεν είχαν σκεφτεί προηγουμένος: οι λαμπτήρες LED που χρησιμοποιούμε όταν πέφτει το σκοτάδι.

Το ανθρώπινο μάτι ανιχνεύει το φως του ήλιου ως λευκό, αλλά στην πραγματικότητα περιέχει το φάσμα όλων των χρωμάτων και διαφορετικά χρώματα αυτού του φάσματος κυριαρχούν σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Στο φως της ημέρας, τα κύτταρα στο πίσω μέρος των ματιών μας ανιχνεύουν λαμπερό ήλιο, στον οποίο κυριαρχεί το μπλε φως. Ως αντίδραση, αυτά τα κύτταρα δίνουν σήμα στο σώμα να παράγει ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες που βοηθούν να είμαστε ξύπνιοι και σε εγρήγορση. Στο απογευματινό φως που χάνεται σιγά-σιγά, το μπλε φως υποχωρεί και τα ίδια κύτταρα δίνουν το σήμα για να μπούμε στον ρυθμό της νύχτας, προετοιμάζοντάς μας για ύπνο.

Για την ακρίβεια, θα το έκαναν, αν δεν ανάβαμε τα φώτα μας γεμίζοντας τον χώρο μας με μπλε φως τα βράδια.

Οι ένοχοι είναι οι λαμπτήρες LED που προτιμούμε πολλοί επειδή χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και διαρκούν περισσότερο από τους συμβατικούς λαμπτήρες. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως θα μπορούσε να συνδεθεί με πολλά προβλήματα, από καταρράκτη έως αϋπνία και διαταραχές της διάθεσης.

Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο για να εξοικονομούμε ενέργεια, προστατεύοντας παράλληλα την όραση και τον ύπνο μας.

Έχουν αναπτύξει έναν λαμπτήρα LED που έχει ένα τσιπ που εκπέμπει φως στο φάσμα του βιολετί, που είναι λιγότερο επιβαρυντικό από το μπλε. Ειδικά υλικά σε αυτό το τσιπ απορροφούν και μετατρέπουν το φως που εκλύεται, οδηγώντας τον λαμπτήρα να εκπέμπει ένα φως που στο ανθρώπινο μάτι μοιάζει με το απαλό φως προτού πέσει το σκοτάδι. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε αυτό δίνοντας σήματα ότι πλησιάζει η ώρα για ύπνο και εκλύει τις ανάλογες ορμόνες.

Το φως από αυτές τις νέες LED λάμπες εξακολουθεί να περιλαμβάνει μέρος του μπλε φάσματος, που δεν χρειάζεται να αποκλειστεί εντελώς. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η βιολετί έκδοση των LED λαμπτήρων θα οδηγήσει σε βελτιωμένο ύπνο, σύμφωνα με την παρουσίαση στο National Science Foundation, αλλά τα υλικά του τσιπ που απορροφούν την ενέργεια του φωτός χρειάζονται ακόμα τελειοποίηση.