Αρκετές αγροτικές περιοχές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, καθώς ασθενείς με Covid-19 κατακλύζουν ορισμένα νοσοκομεία, αλλά η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τραγική στην Αλάσκα, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων στη χώρα.

Το σύστημα υγείας της Αλάσκα, που δοκιμάζεται από τεράστιες αποστάσεις –η Αλάσκα έχει έκταση όση το 20% των ΗΠΑ αλλά λιγότερους από 750.000 κατοίκους- και περιορισμένους πόρους, ήταν επισφαλές και πριν από την πανδημία. Τώρα οι απομακρυσμένες κοινότητες ανησυχούν ότι δεν θα έχουν πού να στείλουν τους πιο άρρωστους ασθενείς τους.

Ένας στους 84 ανθρώπους στην Αλάσκα διαγνώστηκε με Covid-19 μόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Η πολιτεία ανέφερε πρόσφατα 2.290 κρούσματα, τη στιγμή που λιγότερα από τα δύο τρίτα των κατοίκων είναι πλήρως εμβολιασμένα. Ολόκληρη η πολιτεία βρίσκεται σε επιφυλακή για σημαντική εξάπλωση του κορωνοϊού.

Το νέο κύμα της πανδημίας έρχεται καθώς οι ηγέτες και οι κοινότητες της Αλάσκας διχάζονται έντονα σε θέματα όπως οι μάσκες και οι εμβολιασμοί, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας φτάνουν στα όρια της εξάντλησης.

Στο νησί Κόντιακ της νότιας Αλάσκα, οι γιατροί ξοδεύουν ολόκληρες βάρδιες αναζητώντας κρεβάτια σε άλλες πολιτείες, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Στο Άνκορατζ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκα, ένας γιατρός έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε πολλούς ασθενείς που «διεκδικούσαν» το μόνο ελεύθερο κρεβάτι στη ΜΕΘ, συμπεριλαμβανομένου ενός κατοίκου αγροτικής περιοχής που θα είχε πάει για επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Μετά από προσεκτική σκέψη, η ιατρική ομάδα αποφάσισε ότι ένας από τους άλλους ασθενείς ήταν πιο πιθανό να επιβιώσει και νοσήλευσαν αυτόν στη ΜΕΘ – ο κάτοικος της αγροτικής περιοχής τελικά πέθανε.

Οι Αμερικανοί της υπαίθρου έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από Covid-19 σε σχέση με τους κατοίκους των πόλεων, σύμφωνα με μελέτη. Η Αλάσκα βασίζεται σε ένα αδύναμο δίκτυο μικρών αγροτικών κλινικών, περιφερειακών κέντρων μεσαίου επιπέδου και μεγαλύτερων νοσοκομείων στις μεγάλες πόλεις. Αλλά όταν τα νοσοκομεία γεμίζουν, ολόκληρο το υγειονομικό δίκτυο αρχίζει να κλονίζεται.