Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν αιχμές μέσω δηλώσεων για την καθυστέρηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) να εγκρίνει τη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εμβόλιο Sputnik V χρησιμοποιείται ευρέως στη Ρωσία και έχει εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 70 χώρες.

Ο πρέσβη της Ε.Ε. Markus Ederer, ο οποίος δήλωσε: «Αυτή είναι μια τεχνική και όχι πολιτική διαδικασία. Όταν οι Ρώσοι αξιωματούχοι μιλούν για καθυστέρηση και πολιτικοποίηση της διαδικασίας από την ευρωπαϊκή πλευρά, μερικές φορές νομίζω ότι αναφέρονται σε μεγάλο βαθμό στον εαυτό τους, επειδή αυτοί είναι που μετατρέπουν το θέμα σε πολιτικό».

Ο κ. Εderer σημείωσε ότι η Ρωσία έχει καθυστερήσει επανειλημμένα τους ελέγχους από τον ΕΜΑ που είναι απαραίτητοι για την πιστοποίηση του εμβολίου και τη χορήγηση άδειας για την κυκλοφορία του. Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι αρνείται να πιστοποιήσει το βασικό της εμβόλιο για πολιτικούς λόγους και ότι αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τους Ρώσους το να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Mikhail Murashko είπε αυτόν τον μήνα ότι όλα τα εμπόδια για την έγκριση και αδειοδότηση του Sputnik V από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν εξαλειφθεί και απομένουν μόνο ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ολοκληρωθεί το θέμα.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι ήταν «κοντά» στην επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με την έγκριση του εμβολίου, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια πιθανή ημερομηνία για την πολυπόθητη χορήγηση άδειας έκτακτης ανάγκης χρήσης στο Sputnik V.

«Σιγά -σιγά λύνουμε τα περισσότερα θέματα», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Fadela Chaib σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Οι κυριότερες ενστάσεις από τον ΠΟΥ και την Ε.Ε. φαίνεται ότι δεν έχουν σχέση με τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου, αλλά με τις διαδικασίες παρασκευής του. Μέσα στο καλοκαίρι οι ελεγκτές του ΠΟΥ είχαν βρει προβλήματα σε ρωσικό εργοστάσιο παραγωγής της εμβολίου, που αργότερα η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι διορθώθηκαν.