Οι ευτυχισμένοι νεαροί ενήλικες μπορεί να προστατεύονται κάπως από την άνοια, αλλά και το αντίστροφο φαίνεται να συμβαίνει: οι νέοι ενήλικες που υποφέρουν από κατάθλιψη, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια όταν γίνουν ηλικιωμένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

«Γενικά, διαπιστώσαμε ότι όσο μεγαλύτερα είναι τα καταθλιπτικά συμπτώματα, τόσο χαμηλότερη είναι η γνωστική λειτουργία και τόσο πιο γρήγορος ο ρυθμός παρακμής της», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ Willa Brenowitz.

«Οι ηλικιωμένοι που εκτιμάται ότι είχαν μέτρια ή υψηλά καταθλιπτικά συμπτώματα στην πρώιμη ενήλικη ζωή διαπιστώθηκε ότι παρουσίασαν πτώση στη γνωστική λειτουργία σε διάστημα 10 ετών», πρόσθεσε η Δρ Brenowitz, του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφοριστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα στατιστικό μοντέλο για να προβλέψουν τη μέση καμπύλη κατάθλιψης μεταξύ 15.000 συμμετεχόντων ηλικίας 20 έως 89 ετών. Διαπίστωσαν ότι σε μια ομάδα περίπου 6.000 μεγαλύτερων ενηλίκων, οι πιθανότητες γνωστικής εξασθένησης ήταν 73% υψηλότερες για όσους είχαν συμπτώματα κατάθλιψης τα πρώιμα χρόνια της ενηλικίωσης και 43% υψηλότερη για εκείνους με συμπτώματα κατάθλιψης στη μετέπειτα ζωή τους.

«Αρκετοί μηχανισμοί εξηγούν πώς η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η Δρ Brenowitz: «Μεταξύ αυτών είναι ότι η υπερκινητικότητα του κεντρικού συστήματος απόκρισης στο στρες αυξάνει την παραγωγή των γλυκοκορτικοειδών ορμονών του στρες, οδηγώντας σε βλάβη του ιππόκαμπου, του τμήματος του εγκεφάλου που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία, την οργάνωση και την αποθήκευση νέων αναμνήσεων».

Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου και μία μελέτη έχει δείξει ταχύτερα ποσοστά απώλειας του όγκου του στις γυναίκες, είπε.

Για τη μελέτη αυτή, οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν για την ύπαρξη κατάθλιψης. Μέτρια ή υψηλά καταθλιπτικά συμπτώματα βρέθηκαν στο 13% των νέων ενηλίκων, στο 26% των ενηλίκων της μέσης ηλικίας και στο 34% των ηλικιωμένων συμμετεχόντων. Περισσότεροι από 1.200 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με γνωστική εξασθένηση.

Με έως και το 20% του πληθυσμού να υποφέρει από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ο ρόλος της στη γνωσιακή ή ψυχική γήρανση, δήλωσε η ερευνήτρια Δρ Kristine Yaffe, επίσης από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφοριστικών Επιστημών.

«Θα χρειαστεί μελλοντική έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, αλλά στο μεταξύ, θα πρέπει να ελέγχουμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη για πολλούς λόγους», δήλωσε η Δρ Yaffe.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer Disease.