Οι γιατροί αφαίρεσαν ένα λεπτό κομμάτι… τσιμέντου μήκουν 10 εκατοστών από την καρδιά ενός άνδρα, το οποίο είχε διαρρεύσει στο σώμα του μετά από χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Ο 56χρονος άνδρας, ο οποίος δεν κατονομάζεται στην έκθεση, πήγε στα Επείγοντα μετά από δύο ημέρες πόνων στο στήθος και δύσπνοιας. Η μαγνητική τομογραφία έδειξε αμέσως ότι ο πόνος στο στήθος προκαλούνταν από κάποιο ξένο αντικείμενο στην καρδιά και ο άνδρας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο χειρουργείο.

Οι χειρουργοί έκπληκτοι εντόπισαν και αφαίρεσαν ένα λεπτό, αιχμηρό, κυλινδρικό κομμάτι τσιμέντου, που είχε τρυπήσει τον επάνω δεξιό κόλπο της καρδιάς του και τον δεξιό πνεύμονα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ. Μετά την αφαίρεση του παραλίγο μοιραίου αντικειμένου, οι γιατροί  αποκατέστησαν επιτυχώς τη βλάβη στην καρδιά του ασθενούς.

Πώς βρέθηκε όμως το τσιμέντο στο σώμα του άνδρα; Μια εβδομάδα πριν, ο ασθενής είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη, γνωστή ως κυφοπλαστική. Η διαδικασία αντιμετωπίζει τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη με έγχυση ειδικού τύπου ιατρικού τσιμέντου σε κατεστραμμένους σπονδύλους. Όμως το τσιμέντο είχε διαρρεύσει στο σώμα του ασθενούς, είχε σκληρύνει και είχε φτάσει ως την καρδιά του.

Ο άνδρας έχει σχεδόν αναρρώσει από την εγχείρηση στην καρδιά και την αφαίρεση του τσιμέντου, που συνέβη πριν από περίπου ένα μήνα, όπως ανέφερε η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό και δεν αντιμετώπισε επιπλέον επιπλοκές.

Η διαρροή τσιμέντου μετά από κυφοπλαστική μπορεί να συμβεί, αλλά είναι μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή. Λιγότερο από το 2% των ασθενών που υποβάλλονται στην επέμβαση εξαιτίας οστεοπόρωσης ή εύθραυστων οστών παρουσιάζουν επιπλοκές.