Έχουμε δει ξεκάθαρα από τα στοιχεία στη χώρα μας ότι οι συμπολίτες μας που καταλήγουν στις ΜΕΘ με Covid-19 είναι κατά 90% ανεμβολίαστοι. Γνωρίζουμε επίσης ότι το εμβόλιο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές για τις εγκύους.

Το πόσο σημαντικό να εμβολιαστούν και οι έγκυες υπογραμμίζουν στοιχεία που έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία και το NHS, το ΕΣΥ της χώρας: Σύμφωνα με αυτά ένας στους έξι ασθενείς που απαιτούν την υψηλότερη μορφή φροντίδας είναι μη εμβολιασμένη έγκυος γυναίκα με Covid-19.

Είκοσι από τους 118 ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν υποστήριξη με εξωσωματική μεμβρανική οξυγόνωση (ECMO – ExtraCorporeal Membrane Oxygenation) μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου ήταν μέλλουσες μητέρες, σύμφωνα με το NHS της Αγγλίας. Από αυτές, οι 19 δεν είχαν εμβολιαστεί και η άλλη είχε κάνει μόνο μία δόση εμβολίου.

Τα στατιστικά στοιχεία δημοσιεύτηκαν ως μέρος μιας ανανεωμένης προσπάθειας να πεισθούν οι έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν πλήρως, εν μέσω νέων στοιχείων από γιατρούς στο Ισραήλ ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη μέλλουσα μητέρα και το μωρό της στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Τα νέα δεδομένα υπογραμμίζουν επίσης τους επιπλέον κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μη εμβολιασμένα άτομα. Από τους 118 άνδρες και γυναίκες που χρειάστηκαν ECOMO σε αυτούς τους τρεις μήνες, 107 δεν είχαν εμβολιαστεί, τέσσερις είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση και μόλις επτά ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

«Αυτή είναι μια ακόμη έντονη υπενθύμιση ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 μπορεί να κρατήσει ασφαλείς και μακριά από το νοσοκομείο, εσάς, το μωρό σας και τους αγαπημένους σας», δήλωσε η Jacqueline Dunkley-Bent, επικεφαλής μαιευτικής του NHS της Αγγλίας.

«Μπορείτε να κάνετε εμβόλιο ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μη εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες να νοσήσουν σοβαρά εάν προσβληθούν από την Covid-19 δείχνουν ακριβώς γιατί σας συμβουλεύουμε να το κάνετε το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

Οι ειδικοί ανησυχούν για τον αριθμό των μελλοντικών μητέρων που δεν έχουν εμβολιαστεί, κυρίως εξαιτίας αβάσιμων φόβων ότι το εμβόλιο μπορεί να βλάψει το μωρό, τη μητέρα ή και τους δύο.

Η θεραπεία ECMO χορηγείται σε ειδικό προφίλ ασθενών, που συχνά δεν ανταποκρίνονται στη διασωλήνωση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας το αίμα τους εξάγεται από ειδικό μηχάνημα, το διοξείδιο του άνθρακα αφαιρείται, προστίθεται οξυγόνο και στη συνέχεια επαναφέρεται στο σώμα, σε μια τελευταία προσπάθεια να βοηθήσει τον ασθενή να ανακτήσει τη λειτουργία των πνευμόνων του και να αναπνεύσει μόνος του και πάλι.

Πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες με Covid-19 είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από διαβήτη κύησης, χαμηλότερο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά και μετά.

Άλλη έρευνα από το Ισραήλ δείχνει ότι η ασθένεια μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για δυσκολία στην αναπνοή των νεογέννητων.