Ο κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott, εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει σε οποιονδήποτε -συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών επιχειρήσεων- να ζητούν υποχρεωτικά εμβολιασμό κατά της Covid-19 από τους εργαζόμενους ή τους πελάτες και κάλεσε τους νομοθέτες της πολιτείας να ψηφίσουν νόμο για παρόμοια απαγόρευση.

Η κίνηση έρχεται καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να ζητήσει από τους εργοδότες με περισσότερους από 100 εργαζόμενους να απαιτούν εμβολιασμό ή εβδομαδιαίο αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό. Αρκετές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines με έδρα το Τέξας και της Southwest Airlines, ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν τις εντολές της κεντρικής κυβέρνησης.

«Καμία οντότητα στο Τέξας δεν μπορεί να υποχρεώσει οποιοδήποτε άτομο σε εμβολιασμό κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανομένων υπαλλήλων ή καταναλωτών, που αντιτίθεται σε αυτόν τον εμβολιασμό για οποιονδήποτε λόγο προσωπικής συνείδησης, θρησκευτικής πεποίθησης ή για ιατρικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης προηγούμενης ανάρρωση από την Covid-19», αναφέρει το εκτελεστικό διάταγμα.

Ο Abbott, ο οποίος έχει εμβολιαστεί, ανέφερε ότι «ο εμβολιασμός ενθαρρύνονται έντονα για όσους έχει εγκριθεί, αλλά πρέπει πάντα να είναι εθελοντικός για τους Τεξανούς».

Ο κυβερνήτης απαγόρευσε έως τώρα την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις δημόσιες υπηρεσίες της πολιτείας, αλλά είχε αφήσει στις ιδιωτικές εταιρείες το δικαίωμα να ακολουθήσουν τους δικούς τους κανόνες για τους εργαζομένους τους. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει δικαστική προσφυγή για το νέο εκτελεστικό διάταγμα.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης δεν έφτασε τυχαία σε αυτήν την απόφαση: αντιμετωπίζει πίεση από δύο επίσης συντηρητικούς υποψήφιους για τις προκριματικές εκλογές του επόμενου έτους -τον πρώην γερουσιαστή της πολιτείας Don Huffines και τον πρώην βουλευτής της Φλόριντα και πρόεδρο των Ρεμπουπλικανών του Τέξας Allen West- οι οποίοι αντιτίθενται στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

«Ξέρει από πού φυσάει ο άνεμος. Γνωρίζει ότι οι συντηρητικοί ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων έχουν κουραστεί από τις εντολές για εμβολιασμό και έχουν βαρεθεί έναν αποτυχημένο ηγέτης», έγραψε ο Huffines στο Twitter. Ο West ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι βρέθηκε θετικός στον Covid-19 και νοσηλεύεται, αλλά έκανε tweet ότι παραμένει αντίθετος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Το Τέξας σημείωσε πρόσφατη μείωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Αλλά η πολιτεία των 29 εκατομμυρίων κατοίκων θρηνεί ήδη 67.000 νεκρούς από το ξεκίνημα της πανδημίας.