Αμερικανοί αξιωματούχοι ερευνούν πιθανές περιπτώσεις ασθένειας από το «σύνδρομο της Αβάνας» στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, την Μπογκοτά, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Μπογκοτά μπορεί να χτυπήθηκε από τη μυστηριώδη ασθένεια, η οποία προκαλεί οδυνηρό ήχο στα αυτιά, κόπωση και ζάλη.

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Κούβα το 2016, όμως έκτοτε Αμερικανοί διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο ανέφεραν περιπτώσεις του συνδρόμου.

Η προέλευσή του είναι άγνωστη, ενώ κάποιοι εικάζουν ότι πρόκειται για έναν νέο τύπο όπλου.

Η Wall Street Journal ανέφερε για πρώτη φορά ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης στην Κολομβία Philip Goldberg επιβεβαίωσαν μια σειρά «ανεξήγητων περιστατικών υγείας» ή UHI -ο όρος που χρησιμοποιείται για το σύνδρομο της Αβάνας από την αμερικανική κυβέρνηση- από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι Αμερικανοί που έχουν πληγεί από το σύνδρομο της Αβάνας περιέγραψαν έναν έντονο και οδυνηρό ήχο στα αυτιά τους. Μερικοί από τους περίπου 200 προσβεβλημένους έχουν ζάλη και κόπωση επό μήνες. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που επλήγησαν λέγεται ότι ήταν υπάλληλοι της CIA.

Αναφορές για το σύνδρομο της Αβάνας εμφανίστηκαν και στην αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Πρόεδρος Joe Biden εξέδωσε δήλωση με την οποία δεσμεύτηκε ότι θα βρει «την αιτία και ποιος ευθύνεται».

Η δήλωση ήρθε λίγες ώρες μετά την υπογραφή ενός νέου νόμου που δίνει δικαίωμα στους επικεφαλής της CIA και του υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ να παρέχουν οικονομική αποζημίωση σε όσους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν πληγεί από το σύνδρομο.

Σε δήλωσή του, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι «ερευνούμε δυναμικά τις αναφορές, απ’ όπου κι αν προέρχοντα» και ότι «εργαζόμαστε ενεργά για τον εντοπισμό των αιτιών αυτών των περιστατικών και αν μπορεί να αποδοθούν σε ξένο δάκτυλο».

Τα νέα έρχονται πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken στην Μπογκοτά την επόμενη εβδομάδα. Τον Αύγουστο, η Αντιπρόεδρος Kamala Harris καθυστέρησε το ταξίδι της στο Βιετνάμ, αφού δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τη χώρα καθώς αρρώστησαν μυστηριωδώς.