Η αποτυχία της Μεγάλης Βρετανίας να κάνει περισσότερα για να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού νωρίς στην πανδημία ήταν μία από τις χειρότερες αποτυχίες της χώρας στη δημόσια υγεία, αναφέρει έκθεση από ειδικούς που κατατέθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η κυβερνητική προσέγγιση – υποστηριζόμενη από τους επιστήμονες της – ήταν να προσπαθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση και στην πραγματικότητα να επιτύχει την ανοσία της αγέλης αφήνοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μολυνθεί, ανέφερε. Αυτό οδήγησε σε καθυστέρηση στην εφαρμογή του πρώτου lockdown, κίνηση που στοίχισε τελικά χιλιάδες ζωές, όπως διαπιστώνει η έκθεση.

Αλλά η έκθεση αναφέρει επίσης και τις επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος εμβολιασμού. Περιέγραψε την προσέγγιση του εμβολιασμού -από την έρευνα και την ανάπτυξη του εμβολίου έως την υλοποίηση του προγράμματος- ως “μία από τις πιο αποτελεσματικές πρωτοβουλίες στην ιστορία της χώρας».

Πολλοί ωστόσο επέκριναν την έκθεση για την αποτυχία να εστιάσει στα θύματα της πανδημίας: η Μεγάλη Βρετανία μετράει πάνω από 138.000 νεκρούς από Covid-19, 2.025 ανά εκατομμύριο πληθυσμού – συγκριτικά, στην Ελλάδα έχουμε 1.463 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Η 150 σελίδων έκθεση «Κορονοϊός: Μαθήματα που διδαχθήκαμε μέχρι σήμερα», συντάχθηκε από την Επιτροπή Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας και την Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας και βουλευτές από όλα τα κόμματα. Επικεντρώθηκε κυρίως στην απάντηση στην πανδημία από την Αγγλία και δεν εξέτασε τα μέτρα που έλαβαν μεμονωμένα η Ουαλία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Σκωτία.

Οι βουλευτές χαρακτήρισαν την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι τώρα, τη «μεγαλύτερη πρόκληση σε καιρό ειρήνης» εδώ και έναν αιώνα.

Ορισμένες πρώιμες αποτυχίες, υποστηρίζει η έκθεση, προέκυψαν από προφανή «ομαδική σκέψη» μεταξύ επιστημόνων και υπουργών. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν ήταν τόσο ανοιχτή σε διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με πιο έγκαιρους περιορισμούς, ελέγχους στα σύνορα, διενέργεια τεστ και διαδικασίες ιχνηλάτησης όσο θα έπρεπε.

Πολύ λίγα έγιναν στις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, παρά τα στοιχεία από την Κίνα αλλά και την Ιταλία ότι ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, προκαλεί σοβαρή ασθένεια και δεν υπάρχει θεραπεία.