Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι μια νέα ομάδα εργασίας μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία να βρεθεί η προέλευση του νέου κορωνοϊού. Έχει ορίσει 26 εμπειρογνώμονες για να ενταχθούν στο γκρουπ, την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για την Προέλευση Νέων Παθογόνων (Sago).

Πάνω από ενάμιση χρόνο από τότε που εντοπίστηκε ο ιός στην κινεζική πόλη Ουχάν, η απάντηση στο ερώτημα «πώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά;» παραμένει ασαφής.

Η ερευνητική ομάδα θα εξετάσει εάν ο ιός μεταπήδησε από ζώα σε ανθρώπους στην αγορά της Ουχάν ή διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο, μια θεωρία που η Κίνα διαψεύδει κατηγορηματικά.

Τον Φεβρουάριο, μια άλλη ομάδα του ΠΟΥ η οποία είχε αναλάβει τη διερεύνηση της προέλευσης του κορωνοϊού επισκέφτηκε στην Κίνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιός πιθανότατα προήλθε από τις νυχτερίδες, αλλά ότι χρειαζόταν περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί. Η ομάδα είχε χαρακτηρίσει τη θεωρία να ξέφυγε ο ιός από εργαστήριο «εξαιρετικά απίθανη».

Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε αργότερα ότι η έρευνα είχε παρεμποδιστεί από την έλλειψη δεδομένων και διαφάνειας από την πλευρά της Κίνας.

Στα προτεινόμενα μέλη της ομάδας Sago περιλαμβάνονται και έξι εμπειρογνώμονες που επισκέφθηκαν την Κίνα ως μέλη της προηγούμενης ομάδας.

Εκτός από τον κορονοϊό, η Sago θα εξετάσει επίσης την προέλευση άλλων παθογόνων υψηλού κινδύνου. «Η κατανόηση του από πού προέρχονται τα νέα παθογόνα είναι απαραίτητη για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών», δήλωσε ο Δρ Tedros.

Σε κοινό άρθρο στο περιοδικό Science, ο Δρ Tedros και άλλοι αξιωματούχοι του ΠΟΥ σημειώνουν ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα εργαστηριακό ατύχημα».

Ο Michael Ryan, διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, είπε ότι το έργο της Sago μπορεί να είναι η «τελευταία ευκαιρία να κατανοήσουμε την προέλευση αυτού του ιού».

Η ανακοίνωση της νέας ομάδας έρχεται καθώς το CNN ανέφερε ότι η Κίνα ετοιμάζεται να εξετάσει δεκάδες χιλιάδες δείγματα αίματος που ελήφθησαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Αλλά ο Chen Xu, πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε ότι το έργο της Sago δεν πρέπει να «πολιτικοποιηθεί»: «Είναι καιρός να στείλουμε ερευνητικές ομάδες και σε άλλα μέρη», είπε.