Η περίοδος, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και το ότι τα παρακολουθούν άλλοι άνθρωποι εμποδίζουν το ένα τρίτο των κοριτσιών να απολαύσουν τον αθλητισμό, όπως αναφέρει μια νέα μελέτη.

Η βρετανική οργάνωση Youth Sport Trust ρώτησε περισσότερα από 27.000 κορίτσια σχολικής ηλικίας στην Αγγλία για τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους όσον αφορά τον αθλητισμό. Από αυτά, το 37% είπε ότι η περίοδός τους τα εμπόδισε να συμμετέχουν σε αθλήματα στο σχολείο.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης εμπόδισε το 33% των κοριτσιών που ερωτήθηκαν να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες στο σχολείο, ενώ το ένα τρίτο (33%) είπε ότι το γεγονός ότι υπάρχουν θεατές στα αθλήματα τα αποθαρρύνει να συμμετάσχουν σε αυτά.

Η διασκέδαση που προσφέρουν τα αθλήματα και τα οφέλη για την υγεία αποτελούν τους κορυφαίους λόγους για τους οποίους τα κορίτσια θέλουν να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

«Η έρευνά μας στα κορίτσια έχει αποκαλύψει ότι η περίοδός τους επηρεάζει σημαντικά την ικανότητά τους να αισθάνονται σίγουρα, άνετα και να συμμετέχουν σε αθλήματα και σωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο σχολείο», δήλωσε η Wendy Taylor, υπεύθυνη της μελέτης: «Γνωρίζουμε ότι το ζήτημα είναι πολύπλευρο και περιπλέκεται με άλλες ανησυχίες, όπως η κακή εικόνα σώματος, η αυτοσυνειδησία και η αυτοπεποίθηση».

Η Taylor είπε ότι η οργάνωση θέλει να καταλάβει τι θα έκανε θετική διαφορά στα κορίτσια κατά τη διάρκεια της περιόδου τους που θα τα βοηθούσε να αισθάνονται ότι υποστηρίζονται για να συμμετάσχουν στα αθλήματα εκείνες τις μέρες: «Πρέπει να δούμε τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο αθλητισμός και πώς μπορούμε να καταργήσουμε τα εμπόδια για να ενθαρρύνουμε περισσότερες νέες να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητές τους», είπε.

Η οργάνωση προειδοποίησε στο παρελθόν ότι υπάρχει «άμεση συσχέτιση» μεταξύ της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας στα κορίτσια και χειρότερης ψυχικής υγείας και έλλειψης φιλοδοξίας, σε σχέση με τα συνομήλικα τους αγόρια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αγόρια ηλικίας μεταξύ οκτώ και 15 ετών αφιέρωναν σχεδόν διπλάσιο χρόνο σε αθλητικές δραστηριότητες από τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας.

«Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ των μελλοντικών ευκαιριών ζωής των κοριτσιών και της ποσότητας της σωματικής δραστηριότητας που κάνουν στα νεότερα τους χρόνια», δήλωσε ο Chris Wright, επικεφαλής ευημερίας του Youth Sport Trust:  «Η άθληση ως παιδιά φαίνεται να βοηθά τα κορίτσια να αισθάνονται ενδυναμωμένα και ικανά να επιτύχουν πράγματα. Η έλλειψη δραστηριότητας σχετίζεται με μεγαλύτερη πτώση της ευημερίας μεταξύ παιδιών και εφήβων. Όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αν είστε αδρανείς, πιθανότατα θα είστε και λιγότερο ευτυχισμένοι».