Οι πιθανότητες μη εμβολιασμένα μέλη μιας οικογένειας να μολυνθούν ή να νοσηλευτούν με Covid-19 μειώνονται απότομα, εάν εμβολιαστεί έστω και ένα μέλος της οικογένειας. Οι πιθανότητες μειώνονται ακόμη περισσότερο με κάθε επιπλέον εμβολιασμένο ή ανοσοποιημένο μέσω νόσησης μέλος της οικογένειας, σύμφωνα με νέα δεδομένα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Peter Nordström, από το Τμήμα Ιατρικής Γήρατος του Πανεπιστημίου Umeå της Σουηδίας, λέει ότι το μήνυμα είναι σημαντικό για τη δημόσια υγεία: «Όταν εμβολιάζεστε, δεν προστατεύετε μόνο τον εαυτό σας αλλά και τους συγγενείς σας».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο JAMA Internal Medicine.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.789.728 άτομα από 814.806 οικογένειες στη Σουηδία. Όλα τα άτομα είχαν αποκτήσει ανοσία, είτε από προηγούμενη λοίμωξη από COVID είτε με πλήρη εμβολιασμό.

Κάθε άτομο με ασυλία αντιστοιχίστηκε σε αναλογία 1: 1 με ένα άτομο χωρίς ασυλία από μια ομάδα με οικογένειες που είχαν από δύο έως πέντε μέλη. Οικογένειες με ένα μόνο μέλος ανοσοποιημένο, είχαν 45% έως 61% χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον COVID-19. Η μείωση του κινδύνου αυξήθηκε στο 75% έως 86% όταν δύο μέλη της οικογένειας ήταν ανοσοποιημένα.

Το ποσοστό αυξήθηκε στο 91% με 94% όταν τρία μέλη της οικογένειας είχαν ανοσία και στο 97% όταν τέσσερα μέλη της οικογένειας είχαν ανοσία.

«Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για την έκβαση της Covid-19 που ήταν αρκετά σοβαρή για να δικαιολογήσει την παραμονή σε νοσοκομείο», ανέφεραν οι συγγραφείς. Αναφέρουν ως παράδειγμα ότι σε τριμελείς οικογένειες στις οποίες δύο μέλη είχαν ανοσία, το υπόλοιπο μη ανοσοποιημένο μέλος είχε 80% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Τα ευρήματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για περιοχές του κόσμου στις οποίες τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη και ότι «αναμένεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν θα μπορεί να εμβολιαστεί μέσα στο 2021, με τα τρέχοντα ποσοστά εμβολιασμού να υποδηλώνουν ότι για να εμβολιαστεί πλήρως το 70% με 85% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να χρειαστούν έως και 5 χρόνια».

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η μελέτη, η παραλλαγή Δέλτα δεν είχε εξαπλωθεί στη Σουηδία. Ως εκ τούτου, δεν είναι σαφές εάν τα ευρήματα σχετικά με την ανοσία εξακολουθούν να ισχύου τώρα που το στέλεχος Δέλτα είναι κυρίαρχο.