Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ενέκρινε για πρώτη φορά την κυκλοφορία ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου, το οποίο ανήκει στην RJ Reynolds, με το εμπορικό σήμα Vuse.

Ο FDA αποφάσισε ότι το όφελος για τους ενήλικες που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα υπερτερεί του κινδύνου να εθιστούν οι έφηβοι χρήστες. Τα επιτρεπόμενα προϊόντα έχουν μάλιστα γεύση καπνού, σε αντίθεση με τις γλυκές γεύσεις που είναι δημοφιλείς στους νέους.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πωλούνται ευρέως στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, αλλά η χρήση τους από εφήβους έχει προκαλέσει ανησυχία.

Η κατασκευάστρια εταιρεία περίμεναν περισσότερο από έναν χρόνο για την επίσημη έγκριση, καθώς ο FDA εξέταζε τα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τη δημόσια υγεία.

Ο FDA, ο οποίος είναι υπεύθυνος να ρυθμίζει τα νέα προϊόντα καπνού, διεξάγει μια μελέτη για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να αποφασίσει ποια από αυτά θα συνεχίσουν να πωλούνται. Η απόφαση για τον ηγέτη της αγοράς, την Juul, αναμένεται ακόμη.

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα από τον FDA και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολόγισε ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια μαθητές σχολείου είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα φέτος, με το 80% να χρησιμοποιεί προϊόντα με άρωμα.

Η απόφαση του FDA ισχύει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο Vuse Solo και τις συνοδευτικές αμπούλες με γεύση καπνού.

Ο Mitch Zeller, διευθυντής για τα προϊόντα καπνού, εξηγώντας το σκεπτικό του FDA, δήλωσε: «Τα δεδομένα του κατασκευαστή δείχνουν ότι τα προϊόντα του με γεύση καπνού θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους εξαρτημένους ενήλικες καπνιστές που μεταβαίνουν σε αυτά τα προϊόντα -είτε αποκλειστικά είτε μειώνοντας την κατανάλωση παραδοσιακών τσιγάρων- μειώνοντας την έκθεσή τους σε επιβλαβείς χημικές ουσίες».

Προειδοποίησε επίσης ότι η άδεια θα μπορούσε να ανακληθεί, εάν υπάρξουν σημάδια σημαντικής χρήσης του προϊόντος από άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν προηγουμένως καπνό, συμπεριλαμβανομένων των νέων.

Ο FDA είπε ότι οι νέοι ήταν «λιγότερο πιθανό να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση καπνού και στη συνέχεια να στραφούν σε προϊόντα υψηλότερου κινδύνου», όπως τα παραδοσιακά τσιγάρα: «Τα δεδομένα υποδεικνύουν επίσης ότι οι περισσότεροι νέοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα ξεκινούν με γεύσεις όπως φρούτα, καραμέλα ή μέντα και όχι γεύση καπνού».

Ωστόσο, ο FDA απέρριψε την έγκριση για 10 ακόμη προϊόντα Vuse Solo, χωρίς να διευκρινίζει ποια και με τι γεύση και είπε ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν από την αγορά.