Για να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της Covid-19 σε πραγματικές συνθήκες, η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εμβολιάσει πλήρως όλους τους άνω των 12 ετών κατοίκους της πόλης Τολέδο που βρίσκεται στη Βραζιλία.

Η Pfizer θα συνεργαστεί με τοπικούς αξιωματούχους υγείας, ένα νοσοκομείο, ένα πανεπιστήμιο και το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Βραζιλίας για να παρακολουθήσει τον πληθυσμό των 143.000 ατόμων για έναν χρόνο, ώστε να διαπιστώσει με ακρίβεια για πόσο καιρό το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό και αν λειτουργεί κατά των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού.

«Εδώ πιστεύουμε στην επιστήμη και θρηνούμε τους σχεδόν 600.000 θανάτους από την Covid-19 στη Βραζιλία», δήλωσε ο δήμαρχος του Τολέδο, Beto Lunitti, για τη συμφωνία με την Pfizer και την έρευνα που θα πραγματοποιηθεί.

Μια παρόμοια δοκιμή πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χειμώνα και την άνοιξη και πάλι στη Βραζιλία, στην πόλη Σεράνα, όπου σχεδόν όλοι οι 45.000 κάτοικοι έλαβαν το εμβόλιο Sinovac, το οποίο αναπτύχθηκε από κινεζική φαρμακοβιομηχανία. Αν και τα επίσημα στοιχεία της δοκιμής δεν έχουν δημοσιευθεί, τα στατιστικά δείχνουν ότι η πόλη ανέφερε μεγάλη πτώση στους θανάτους και τις νοσηλείες, επιβεβαιώνοντας ακόμη μία φορά την αξία των εμβολίων κατά της Covid-19.

Η Βραζιλία έχει καταγράψει περισσότερους από 600.000 θανάτους κατά τη διάρκεια της πανδημίας – είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από Covid-19 στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν ξεπεράσει τους 713.000 νεκρούς. Η κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρο έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την αδιαφορία της για τον κορωνοϊό και την απροθυμία της να πάρει μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωσή του.

Όπως ανέφεραν πηγές της πόλης, το 98% των κατοίκων άνω των 12 ετών στο Τολέδο έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και το 56% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Η πρωτοβουλία είναι η πρώτη και μοναδική στο είδος της που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία σε αναπτυσσόμενη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Pfizer.